Olakšavajuće! Prihvaćena inicijativa za povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe

20.12.2023. | 14:36

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu usvojila inicijativu poslanike Mire Pekić i Branislava Borenovića za povrat PDV-a na hranu i opremu za bebe.

Obrazlažući inicijativu Pekićeva je rekla da je njome predviđeno da Predstavnički dom obaveže Savjet ministara da u roku od 60 dana od njenog usvajanja pripremi prijedlog izmjena i dopuna Zakona o PDV-u kojim bi se omogućio povrat PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe koju može da ostvari roditelj, odnosno staratelj djeteta u dobi do dvije godine.

Hranom i opremom za bebe za koju se može ostvariti povrat PDV-a, precizirala je, smatraju se hrana za bebe, pelene, krevetac, kolica, stolica za hranjenje i auto-sjedalica.

Komisija je danas odgodila izjašnjavanje o Nacrtu budžeta Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH za 2024. godinu.

K znanju su primljeni izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH o sprovedenoj reviziji učinka o temi “Aktivnosti institucija BiH na pripremi i nadzoru nad sprovođenjem planova integriteta” i finansijski izvještaj Kancelarije za reviziju institucija BiH za period od 1. januara do kraja septembra tekuće godine.