Olakšanje za građane: Španija neće naplaćivati PDV na osnovne namirnice sve dok su cijene visoke

13.06.2023. | 19:24

Španija neće naplaćivati porez na dodatu vrijednost (PDV) na osnovne namirnice sve dok cijene ne budu “prikladnije”, izjavila je ministarka ekonomije Nadja Kalvino.

Vlada je 1. januara obustavila naplatu PDV od četiri odsto na osnovne namirnice kao što su hljeb, sir, mlijeko, voće, povrće i žitarice jer su cijene hrane teško pogodile kućne budžete Španaca, prenosi Hina.

Mjera je dio 10 milijardi evra vrednog paketa, usvojenog u decembru, a trebalo je da ostane na snazi do kraja juna.

Vlada neće naplaćivati PDV na osnovne namirnice ni nakon isteka tog roka, a analizira i koje bi još mjere mogle ostati na snazi, izjavila je Kalvino.

„Mogu potvrditi da ćemo zadržati mjeru obustave PDV-a na osnovne životne namirnice sve dok ne postignemo primerenije nivoe cijena. Španija je zemlja s najsnažnijim padom (stope) inflacije, za pet bodova u pet meseci, i sada je među zemljama s najnižom inflacijom. Sada smo već na oko tri odsto, čak i niže kada uzmemo podatke usklađene sa cijelom Evropom, a trend slabljenja inflacije nastaviće se, barem tako govore svi podaci, i u junu“, rekla je ministarka.

Inflacija je u maju pala na 3,1 odsto, sa četiri odsto u aprilu, saopštila je u utorak kancelarija za statistiku INE. Cijene hrane bile su više za 12 odsto nego u istom mjesecu prošle godine, nakon 12,9-odstotnog skoka u aprilu.