Oko 40 odsto investitora odgodilo ulaganja u BiH

03.12.2020. | 13:33

Polovina stranih investitora u BiH potvrdila je da će nastaviti s planiranim investicijama, oko 40 odsto će ih odgoditi planirana ulaganja, dvije kompanije će premjestiti poslovne aktivnosti iz BiH, a jedna firma će potpuno zaustaviti investicione aktivnosti.

Podaci su ovo Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA), koja je realizovala Aftercare online upitnik s postojećim investitorima u BiH.

Ekonomski stručnjaci kažu da ovakvi podaci nisu neočekivani te da je pandemija virusa korona samo jedna u nizu investicionih prepreka u BiH, pišu “Nezavisne novine”.

“U kontaktu s kompanijama prevladava opredjeljenje kako će određeni investicijski planovi biti na neko vrijeme odgođeni ili usporeni kako bi se nadomjestili izvjesni gubici i prevazišao dodatni rizik i neizvjesnost poslovanja”, saopštili su u FIPA.

Dodali su da su pandemijom, osim kompanija koje su vezane za uslužni sektor, najviše pogođeni određeni proizvođači i izvoznici.

“U stanju globalnog zatvaranja granica mnoge kompanije su morale smanjiti ili u potpunosti obustaviti proizvodnju zbog nemogućnosti ili otežane nabavke odnosno uvoza repromaterijala. Iz istih razloga, pogođene su i kompanije čije je poslovanje većinski usmjereno na izvoz”, naveli su u FIPA.

Istakli su da bi, prema procjenama i objavama relevantnih međunarodnih organizacija, direktne strane investicije u narednom periodu 2020/2021. godine mogle imati pad do 40 odsto na globalnom nivou, što će svakako imati negativan uticaj i na priliv direktnih stranih investicija u BiH.

“Prema zvaničnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja u BiH su u 2019. godini iznosila 699 miliona KM”, stoji u saopštenju FIPA.

U BiH su prošle godine najviše investirale Rusija – 211 miliona KM i Hrvatska – 117 miliona. Ove zemlje bile su najveći investitori i u 2018.

“Zemlje koje slijede su registrovale značajnija povećanja kapitala u 2019. godini, to su Velika Britanija sa 85 miliona KM, Austrija koja je investirala 61 milion, Luksemburg sa 28 miliona, Saudijska Arabija je uložila 22 miliona i Slovenija, koja je investirala 20 miliona KM”, saopštili su u FIPA.

Admir Čavalić, ekonomski analitičar iz Tuzle, je rekao da ono što je pad potrošnje za domaćinstva, to je pad investicija za privredne subjekte, te da BiH ima niz investicionih prepreka.

“Prije svega, prepreke su u pravnom sistemu, koji nije funkcionalan, nije se reformisao niz godina”, rekao je Čavalić i dodao da se upravo ovakav pravni sistem i navodi kao glavni problem, jer on generiše i niz većih problema, kao što su korupcija, ucjena i reketiranja.

“Nažalost, mi tu zaostajemo za zemljama regiona, prije svega za Srbijom, koja je iskoristila izuzetne potencijale u privlačenju stranih investitora”, kazao je Čavalić.

Naveo je da je dodatni problem što BiH nema riješeno pitanje putne infrastrukture, kojim bi se tada izgradila mreža auto-puteva, zemlja se otvorila i bio bi omogućen lakši dolazak i lakše polovanje za investitore.

“Sada kada dodate kovid-19 onda imate recept za neuspjeh kada govorimo o stranim investicijama. Zbog toga nije ni neočekivano da imamo pad stranih investicija”, zaključio je Čavalić.

U Savjetu stranih investitora u BiH (VSI) su naveli da se globalna pandemija odrazila svakako i na njihove članove, kao i sve ostale privredne subjekte u BiH. Istakli su da su ipak neke kompanije nastavile s realizacijom svojih projekata, poput “ArcerolMittala”, koji je u ovoj godini završio dva vrlo značajna projekta za smanjenje zagađenja vazduha, zatim “G-petrol” (Gazprom), koji je nastavio širiti svoju mrežu benzinskih pumpi širom BiH.

“Tu je i kompanija ‘Eastern Mining’, koja nastavlja s projektom istraživanja i započinjanja eksploatacije rudnika cinka, olova i barita u Varešu”, rekli su u VSI.