Okeću novi list: Softverski gigant Zum svoje zaposlene vraća u kancelarije

09.08.2023. | 09:01

Softverski gigant Zum, koji je postao praktično sinonim za rad od kuće, pokrenuvši revoluciju rada na daljinu u periodu pandemije virusa korona, svojim zaposlenima zvanično je naložio da je vrijeme se vrate u kancelarije.

Svoju odluku obrazložili su potrebom da zaposleni i timovi budu povezani i efikasniji. Da li će njihova misija biti uspješna, ili će se susresti sa revoltom zaposlenih kao i mnoge druge kompanije?

Ironično ili ne, kompanija Zum, koja se na tržištu tehnologija pozicionirala u samom vrhu kada su u pitanju onlajn sastanci i postala sinonim za rad od kuće, odlučila je da okrene novi list i svoje zaposlene koji su od početka 2020. godine radili od kuće, vrati u kancelarije, prenio je portal Biznis Insajder.

Povratak u kancelarije izvjesan za one koji žive blizu

U saopštenju koje je izdalo, rukovodstvo Zuma navelo je da će se od sada primjenjivati “strukturirani hibridni pristup”, koji će podrazumijevati dolazak zaposlenih koji žive u radijusu od 80 kilometara na njihova radna mjesta u prostorijama poslodavca najmanje dva puta nedjeljno.

Ovakvu odluku oni objašnjavaju većom efikasnošću usluga video-konferencija.

Da li će ova mjera uskoro početi da se primjenjuje i na one koji su udaljeni više od 80 kilometara od najbliže kancelarije – preostaje da vidimo.

Eksponencijalan rast, pa osjetan pad

Softverska kompanija sa sejdištem u San Francisku se sa pandemijom virusa korona vrtoglavo proširila, a njena tržišna vrijednost “skočila” je čak 15 puta u prvim mjesecima lokdauna, kada su kompanije masovno slale svoje zaposlene na rad od kuće, a međunarodni transport bio potpuno obustavljen.

Ipak, nakon stabilizacije situacije, ukidanjem vandrednih mjera i povratkom zaposlenih u kancelarije, usluge Zuma bivale su sve manje tražene, a kompanija se susrela sa izvjesnim poteškoćama.

U februaru ove godine, Zum je otpustio oko 15 procenata svog osoblja, dok je izvršnom odboru budžet osnovnih zarada smanjen za 20 posto, a bonusi ukinuti do kraja godine.

Zaposleni širom svijeta odbijaju da se vrate u kancelarije

Iako mnoge pandemija virusa korona asocira na zatvaranje i ograničenje slobode, zaposleni koji su imali prilike da rade od kuće tvrde da su sa takvim formatom rada dobili više slobode i mogućnosti da svojim vremenom raspolažu.

Baš iz tog razloga, povratak u kancelarije većini je jako teško pao – toliko, da su mnogi zaposleni odbijali da se vrate u kancelarije čak i po cijenu prestanka radnog odnosa.