Ohrabrujuće vijesti! Ministar Pašalić: Dobar rod, kvalitet i cijena pšenice u Srpskoj

12.07.2021. | 15:29

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je u proizvodnji pšenice ovo neobična godina u kojoj su dobri prinos, kvalitet i cijena žita.

“To se rijetko dešava i ovo je druga godina zaredom da u Srpskoj imamo pristojne prinose koji značajno rastu, sa četiri tone po hektaru koliko je dugo bio prosječni prinos sada već imamo šest i više tona, zavisno od područja i primjenjene agrotehnike”, rekao je Pašalić tokom današnje posjete najvećem semberskom otkupljivaču pšenice firmi “Novi Žitopromet”.

On je izrazio zadovoljstvo i zahvalnost menadžmentu “Novog Žitoprometa” što je pokazao korektan stav prema poljoprivrednim proizvođačima koji su predali i uskladištili značajne količine pšenice, koju odmah i naplaćuju, te ocijenio da ta saradnja ide jako dobro.

“To je dobro za poljoprivredne proizvođače, za stanovništvo Semberije i za Vladu Republike Srpske, a dobro je i što je Vlada, preko resornog ministarstva, danas isplatila premiju od 300 maraka po hektaru proizvođačima”, naveo je Pašalić. Prema njegovim riječima, isplaćeno je nešto manje od četiri miliona KM za 2.200 poljoprivrednika.

Pašalić je rekao da je sa menadžmentom “Novog Žitoprometa” razgovarao o završenoj kampanji otkupa pšenice i daljim planovima i zajedničkim aktivnostima, novim investicijama i proširenju djelatnosti ove kompanije.

Direktor “Novog Žitoprometa” Slaviša Mijatović rekao je novinarima da rade veliki posao i da je kompanija “Pavgord” do sada uložila preko 10 miliona maraka, a narednih sedmica obnavljaju rad pogona, prvo mlina, potom pekare, pa mješaone stočne hrane.

“Time ćemo zaokružiti prvi ciklus investiranja, a drugi kreće najesen i izgradićemo agrocentar na 9.500 kvadrata gdje ćemo objediniti sve usluge koje su potrebne rataru, da svako radi ono što najbolje zna i da tako stvorimo novi kvalitet na ovom području”, najavio je Mijatović.

On kaže da su u kampanji otkupa pšenice, koja je u Semberiji pri kraju, preuzeli 10.000 tona pšenice, isplaćuju je istog dana, a cijenu od 36 feninga za kilogram pšenice, 37 za bolji kvalitet, odredili su prema tržištu i na zadovoljstvo poljoprivrednika.

“Ako želite korektan odnos prema ratarima određujete se prema otkupnoj cijeni u Srbiji i dodate na to transportne troškove, nismo ništa taktizirali, odmah smo izašli sa cijenom i to se pokazalo kao korisno i dobro urađen posao koji je važan za Semberiju i Republiku Srpsku”, ocijenio je Mijatović.

Prema njegovim riječima, kvalitet semberske pšenice je zadovoljavajući, ali je za naredne godine ukazao na potrebu da se vodi računa oko sorti i načina sjetve i parametrima kvaliteta pšenice kao što su gluten i protein, ka čemu se postepeno mora ići.

Direktor Agrarnog fonda grada Bijeljine Zlatan Lazarević istakao je da su ove godine preko skupštinske većine u gradu uspjeli da povećaju budžet sa 1,1 na 1,4 milion maraka, te da proizvođačima pšenice isplaćuju podsticaj od dve feninga po kilogramu.

“Najbolje što se desilo poljoprivrednim proizvođačima ove godine jeste što je `Novi Žitopromet` proradio i time uveo zdravu konkureciju i dobru cijenu na području Semberije”, ocijenio je Lazarević i dodao da je dobar i prinos, kao i podsticaji resornog ministarstva i Agrarnog fonda.

On kaže da je otkupna cijena pšenice dobra i da je za to bio pravi momenat, jer su bile skuplje i agrotehničke mjere za proizvodnju.