Ohrabrujuće! EU sa 3,5 miliona KM sufinansira poljoprivredu u BiH

10.12.2020. | 14:27

Načelnik Odjeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina Stevan Trivković pozvao je danas aktivne poljoprivredne proizvođače iz Semberije da razmotre učešće u projektu “EU4Agri” posredstvom kojeg EU sa ukupno 3,5 miliona KM sufinansira investicije u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH.

Poljoprivrednici koji se prijave na javni poziv mogu da dobiju bespovratno od 30.000 do 200.000 KM, bez PDV-a. Na javni poziv mogu da se prijave poljoprivredni proizvođači, odnosno fizička lica, poljoprivredna gazdinstva, pravna lica, i preduzetnici.

EU finansira 65 odsto vrijednosti projekta ako je riječ o proizvodnji mlijeka, mesa, žitarica, jaja, odnosno 80 odsto u sektoru proizvodnje voća i povrća. Trivković je pozvao zainteresovane da se u narednih 10 dana obrate Odjeljenju za poljoprivredu, Agrarnom fondu ili mjesnim kancelarijama da bi dobili detaljne informacije o dokumentaciji koja je potrebna za prijavu na javni poziv.

“Propisana su stroga pravila za svaki od sektora proizvodnje. Na primjer, kod proizvodnje mlijeka uslov je da podnosilac ima najmanje 10 muznih grla prije realizacije investicije ili, recimo, ako je riječ o izgradnji, adaptaciji, rekonstrukciji ili dogradnji objekata da posjeduje građevinsku dozvolu. Mnogo dokumentacije treba pripremiti, ali smatram da će ove subvencije imati pozitivan efekat, pogotovo u vrijeme pandemije virusa korona i da će poljoprivrednici uspjeti da osavremene i tehnološki obezbijede dalju proizvodnju”, rekao je Trivković na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, jedan od uslova projekta “EU4Agri” jeste da poljoprivredna gazdinstva kojima bude odobreno sufinansiranje u roku do 40 dana registruju preduzetničku djelatnost.

“Pravna lica koja budu konkurisala na poziv za sredstva do 100.000 KM moraće da zaposle jedno lice, a ona koja dobiju do 200.000 KM dva lica. Ta obaveza će trajati dok traje praćenje projekta, odnosno u naredne dvije godine”, pojasnio je Trivković.

On je naglasio da će gradsko Odjeljenje za poljoprivredu predložiti novom sazivu Skupštine Grada Bijeljina da slične javne pozive koje raspisuje EU finansira lokalna zajednica sa dodatnih pet odsto.

Javni poziv u okviru projekta “EU4Agri” raspisan je 7. decembra, traje do 15. februara, a komisija koju čine predstavnici EU izabraće najbolje projekte do 15. aprila naredne godine.

“EU4Agri“ je četvorogodišnji (2020-2024) projekat EU vrijedan 20,25 miliona evra, čiji je cilj osavremenjavanje poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH. Projekat sprovode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija i Češka Razvojna agencija. Zainteresovani poljoprivrednici više informacija mogu da pronađu i na zvaničnim internet-stranicama grada Bijeljina.