Ogromni gubici auto industrije zbog nedostatka čipova

26.09.2021. | 09:16

Pandemija korona virusa prekinula je mnoge tokove nabavke, što je uz povećanu potražnju dovelo do globalnog nedostatka čipova. A najveći negativni uticaj tog trenda odrazio se u auto industriji.

Praktično svi veliki proizvođači automobila morali su da prilagode (čitaj smanje) svoju proizvodnju, jer nisu bili u stanju da kompletiraju svoja vozila, s obzirom da se čipovi danas nalaze gotovo u svim automobilskim sistemima.

Prethodna procjena je bila da će auto industrija izgubiti oko 110 milijardi dolara, ali konsultantska kompanija AlixPartners nedavno je revidirala svoju procjenu, skoro duplirajući iznos očekivanih gubitaka – na 210 milijardi dolara. U svom izvještaju oni navode da su proizvođači čipova fokusirani na proizvodnju i investiranje u najnovije i najskuplje čipove, koji se upotrebljavaju u računarima i mobilnim telefonima, dok su zbog nedovoljnih zaliha zapostavljeni jeftiniji čipovi, zasnovani na starijim tehnologijama, koji se uglavnom ugrađuju u vozila. Očekuje se da će ovakva situacija potrajati sve do 2023. godine.

Ovaj nedostatak natjerao je neke nacije i regione da razmisle i pronađu alternative. Na primjer, Evropska Komisija očekuje da se u članicama Evropske Unije poveća proizvodnja čipova i da EU sa današnjih 9 procenata do 2030. godine zauzme 20 procenata tržišta čipova. Tim potezom smanjila bi se zavisnost od eksternih izvora, a pomoglo bi se i lokalnim ekonomijama.