Oglasio se direktor preduzeća: “Željeznice Srpske” likvidne i servisiraju sve obaveze

22.12.2023. | 11:33

“Željeznice Republike Srpske” /ŽRS/ likvidne su i servisiraju sve obaveze, a u narednoj godini očekuje se značajniji investicioni ciklus uz podršku Vlade Republike Srspke, kao i okončanje procesa restrukturisanja u holding, izjavio je danas generalni direktor ovog preduzeća Slađan Jović.

Jović je za utorak, 26. decembar, najavio razgovor sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem o novom investicionom ciklusu u ŽRS kako bi bile konkurentne na tržištu.

“Kao investicije predložićemo sanaciju i rekonstrukciju Koridora `Pet ce` u nadležnosti ŽRS od Šamca do ulaza u Maglaj. Zajedno sa `Željeznicama FBiH` predložićemo rekonstrukciju pruga Doboj-Tuzla-Zvornik, kao i Brčko-Banovići”, istakao je Jović i naveo da je Srbija započela aktivnosti na sanaciji i elektrifikaciji pruge Prazina-Ruma.

On je kao plan za naredni period najavio i ulaganja u putnički saobraćaj, zajedno sa Vladom Srpske, odnosno nabavku novih dizel i elektromotrnih vozova.

Jović je naveo da su “Željeznice” dobile saglasnost Svjetske banke i Vlade Srpske za prijem 117 radnika, tehničkog osoblja, te najavio da će javni poziv biti raspisan početkom januara.

On je podsjetio da ŽRS imaju sistematizovano 2.098 radnih mjesta, a da danas zapošljavaju 1.820 radnika.

Jović očekuje da će uskoro biti nastavljena saradnja sa strateškim partnerom zeničkom kompanijom “Arselor Mital”, nakon dogovora rukovodstva i radnika, te naveo da su ŽRS do kraja oktobra iz Prijedora do Zenice prevezle oko 1.100.000 tona rude, od ugovorenih 1.500.000 tona, što je za 20 odsto manje očekivani prihod u ovoj godini.

On je ukazao da je tokom maja prekinuta i isporuka rude prema Srbiji iz Sanskog Mosta, a u obrazloženju je navedeno da ugalj više nije konkurentan termoelektranama u Srbiji.

Izvršni direktor Poslova operacija u ŽRS Željko Radić rekao je da će u ovoj godini količina prevoza robe biti na nivou od 90 odsto u odnosu na 2022. godinu, i poručio da će ova godina, uprkos svemu, biti uspješna jer je umanjenje količina prevoza iz rudnika Omarska za Zenicu kompenzovano povećanjem prevoza iz luke Ploče za Elektroprivredu Srbije.

“ŽRS trenutno organizuje prevoz za potrebe `Alumine` iz Zvornika, prevoz na transportnom putu od Ploča za Srbiju, prevoz iz tuzlanskog basena za potrebe Željezare u Smederevu, u manjem obimu prevoz na Koridoru `Pet ce` za centralnu Evropu i trenutno prevoz određenih količina troske koje bi u naredno periodu trebale ići za Srbiju”, istakao je Radić.

On je ukazao i na redovne prevoze kvarca za potrebe kombinata u Mrkonjić Gradu, kao i sezonski prevoz gline iz Prijedora za Italiju, a pregovara se i o prevozu za potrebe klijenata u Bugarskoj i Španiji.

Radić je pojasnio da je prevoz u putničkom saobraćaju definisan u ugovoru o obaveznom prevozu putnika između ŽRS i Vlade Republike Srpske, dok se ne odnosi na međunarodni saobraćaj za koji mora postojati komercijalna opravdanost.

On je ukazao na potrebu unapređenja željezničke inforastrukture i nabavke novih prevoznih kapaciteti kako bi ŽRS bile konkurentne kvalitetom i nivoom usluge.

Izvršni direktor Poslova infrastrukture u ŽRS Dragan Zelenković rekao je da ovo preduzeće upravlja sa 416 kilometara pruge, od čega je trenutno 353 u eksplataciji, kao i da se dugo nije ulagalo u infrastrukturu s obzirom da je zadnji kapitalni remont urađen 2012. godine.

Zelenović je naveo da je završen glavni projekat remonta infrastrukture na Koridoru “Pet ce” koji je spreman za realizaciju nakon što se obezbijede finansijska sredstva.

On je dodao da je bezbjednost saobraćaja zadovoljavajuća s obzirom na postojeće brzine, a za njihovo povećanje nophodna su kapitalna ulaganja u slojeve pruge i njenu modernizaciju i elektrifikaciju, kao i modernizaciju signalno-sigurnosnih sistema i telekomunikacija, te uvođenje daljinskog upravljanja saobraćajem.

“Trenutno je najveća brzina od 100 kilometara na čas na dionici pruge od Srpske Kostajnice do Jošavke”, rekao je Zelenković i dodao da na prugama ŽRS trenutno ima 246 putnih prelaza.

Prema njegovim riječima, svi putni prelazi su obezbijeđeni i osigurani, od čega je 26 signalizacijom sa polubranicima i branicima kojima upravljaju radnici, te 27 sa video-nadzorom.

Zelenković je naveo da je osam putnih prelaza zatvoreno tokom protekle dvije godine i upozorio da osiguranje jednog putnog prelaza svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima, te izradom glavnog projekta, u prosjeku košta oko 510.000 KM, što je veliki iznos za “Željeznice”.