Oglasili se iz “Alumine”: Odluke sudova ugrožavaju opstanak kompanije

17.08.2021. | 16:35

Kompanija “Alumina” iz Zvornika ponovo se suočava sa problemom potpune ugroženosti poslovanja, kao i samog opstanka fabrike, nakon što je Okružni sud u Bijeljini potvrdio odluku zvorničkog suda kojom je u aprilu 2017. godine blokiran račun “Alumine”, tako da, nakon posljednje odluke, sporni dug fabrike sa kamatama prema fočanskoj firmi “Pavgord” iznosi oko 245,3 miliona KM.

“Alumina” nije imala bilo koje koristi od ovog novčanog iznosa, niti je ikad primila bilo koji novčani iznos po osnovu spornog duga, ali, bez obzira na to, kao i niz drugih argumenata, lokalni sudovi, su donijeli nezakonito i neutemeljeno rješenje o izvršenju, koje može proizvesti trajnu nesolventnost fabrike, saopšteno je danas iz ove kompanije.

Na posljednjem sastanku Pravnog tima sa nadležnim iz “Alumine”, analizirana je ova situacija, te kako su se stekli razlozi za otvaranje stečaja nad fabrikom, između ostalog, upućen je prijedlog upravi ove kompanije za iniciranje postupka stečaja.

U namjeri očuvanja poslovanja fabrike i radnih mjesta, Upravni odbor fabrike je prihvatio upućene prijedloge, te uputio prijedlog za otvaranje stečaja nadležnom sudu.

“Teška odluka koju je uprava donijela u ovom momentu predstavlja ključ za opstanak fabrike kakvu poznajemo”, navodi se u saopštenju.

Vjerujući u institucije Republike Srpske, Upravni odbor i menadžment “Alumine” upućuju apel svim nadležnim organima da omoguće dalji nesmetan rad i razvoj fabrike, naročito imajući u vidu ekonomski i strateški značaj ovog privrednog giganta, kao i činjenicu da ovaj dug, a ni navedeni novčani iznos nikad nije stigao u Republiku Srpsku.

Imajući u vidu da kompanija sarađuje sa više od 1.000 dobavljača, ovakva situacija, bez sumnje, urušava godinama sticani kredibilitet i stvara neizvjesnost kod poslovnih saradnika, čime otežava normalno snabdijevanje fabrike, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se naglašava da “Alumina” zapošljava skoro 1.500 radnika i da se ove godine očekuje prihod od oko 300 miliona KM.

Oznake: Zvornik