“Odmah i trajno”: Milioneri za oporavak od korona-kroze traže veće poreze za sebe

Grupa od 83 milionera zatražila je uvođenje većih poreza za najbogatije i to odmah i trajno kako bi se doprinijelo oporavku nakon krize izazvane pandemijom korona virusa.

“Dok Covid-19 pogađa svijet, milioneri poput nas imaju suštinsku ulogu u izlječenju svijeta”, piše u otvorenom pismu koje su između ostalih potpisali osnivač američke kompanije za proizvodnju sladoleda Ben&Jerry’s, Džeri Grinfild i britanski reditelj Ričard Kertis.

Pismom, koje je objavljeno uoči sastanka ministara finansija G20 i vanrednog evropskog samita, pozivaju se “vlade da povećaju poreze za ljude poput njih” i to “odmah i trajno”.

“Nismo mi ti koji se brinu o bolesnima na odjeljenjima intenzivne njege. Ne vozimo vozila hitne pomoći koja bolesnike dovode u bolnicu. Nismo ti koji pune police trgovina prehrambenih proizvoda ili dostavljaju hranu “od vrata do vrata””, piše na sajtu grupe “Milioneri za čovječanstvo”.

Međutim, kako dodaju, oni imaju mnogo novca: “Novac je apsolutno potreban sada i biće potreban narednih godina za oporavak od krize čije posledice će “trajati decenijama” i mogle bi da “gurnu pola milijarde ljudi u siromaštvo”.

“Problemi koje je Covid-19 prouzrokovao i otkrio, ne mogu da se riješe dobročinstvom bez obzira koliko ono bilo velikodušno. Šefovi vlada moraju da preuzmu odgovornost za prikupljanje potrebnih sredstava i njihovo pravedno trošenje” kako bi se “adekvatno finansirali naši zdravstveni sistemi, škole i bezbjednost stalnim povećanjem poreza najbogatijima na planeti, ljudima poput nas”, navodi se u pismu.

Pandemija korona virusa dovela je do istorijske recesije širom svijeta zbog čega vlade troše milijarde na pomoć preduzećima koja su teško pogođena ekonomskom krizom.

Prema OECD, pad svetskog BDP trebalo bi da dostigne najmanje šest odsto ove godine, a 7,6 odsto u slučaju drugog epidemijskog talasa, dok bi oporavak koji se očekuje za 2021. godinu bio 5,2 odsto bez novog talasa korona virusa i 2,8 odsto ukoliko ga bude bilo. Milijarderi poput Voren Bafeta i Bila Gejtsa već godinama traže povećanje poreza.

Ostavite komentar: