Odluke iz EU: Dodatna odgađanja usvajanja paketa sankcija Rusiji

15.12.2022. | 21:40

Evropska unija /EU/, najvjerovatnije će dodatno odgoditi usvajanje devetog paketa sankcija protiv Rusije s obzirom na to da su Poljska i tri baltičke države protiv prijedloga o izuzeću izvoza ruskog žita i đubriva, izjavio je danas izvor iz Unije.

“Biće određenih odgađanja odobrenja devetog paketa sankcija protiv Rusije budući da nekoliko članica traži oštriji stav kada je riječ o prenosu đubriva iz luka EU. Protiv su Poljska i tri baltičke države”, naveo je izvor.

Isti izvor rekao je da nisu tačni medijski izvještaji u kojima se pominje mogućnost postizanja saglasnosti o nacrtu novih sankcija i njihovo usvajanje tokom noći, uprkos tome što i dalje traju diskusije između lidera EU.

Izvor je naglasio da će, uprkos trenutnim nesuglasicama, EU “na ovaj ili na onaj način” usvojiti deveti paket sankcija, te da pojedine države moraju da iskažu fleksibičnost o pitanju prenosa đubriva iz evropskih luka radi podrške trećim zemljama i izbjegavanja globalne krize sa hranom.

Potpredsjednik Evropske komisije Maroš Šefčovič rekao je početkom sedmice da bi EU mogla da postigne saglasnost o devetom paketu sankcija protiv Rusije prije samita Evropskog savjeta 15. decembra.

Međutim, neposredno nakon početka samita visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izrazio je sumnju da će blok postići sporazum o sankcijama.

Oznake: Rusija, Sankcije