Odluka stupila na snagu: Potpuna zabrana isporuke ruskog uglja EU

Potpuna zabrana isporuke ruskog uglja Evropskoj uniji, kao jedna od sankcionih mjera koje je Zapad preduzeo protiv Rusije, stupila je na snagu 1. avgusta.

Ova mjera je uključena u peti paket sankcija Evropske unije koji je usvojen početkom aprila. Dokument podrazumjeva postepeno odustajanje od uvoza ruskog uglja. A od 1. avgusta ove godine, prema ovom paketu, zemlje unije uvode potpunu zabranu isporuke uglja iz Rusije, piše Sputnjik.

Prema tekstu dokumenta, ta mjera uključuje “zabranu kupovine, uvoza ili predaju uglja i drugih čvrstih fosilnih goriva u Evropskoj uniji ako potiču iz Rusije ili se izvoze iz Rusije, počev od avgusta 2022. godine”.

U trenutku donošenja odluke uvoz ruskog uglja u Evropsku uniju bio je 8 milijardi evra godišnje. Prema podacima Ministarstva energetike Rusije, udio zemalja EU u ukupnom izvozu ruskog uglja je 2021. godine iznosio 21,8 odsto, što je nešto više od 48,7 miliona tona uglja. U 2020. cifra je bila nešto veća – 22 odsto ukupnog izvoza. Prema riječima ministra energetike Rusije Nikolaja Šuljginova, proizvodi ruskih ugljenih kompanija u uslovima odustajanja EU od uvoza biće preorijentisani na alternativna tržišta.

U međuvremenu, Evropa u pokušaju da smanji potrošnju ruskog gasa povećava upotrebu uglja u elektroprivredi. Francuska je, na primer, najavila moguće ponovno pokretanje elektrane na ugalj “Sen Avold” na sjeveroistoku zemlje. Prema procjenama Međunarodne agencije za energetiku (IEA) potrošnja uglja u Evropskoj uniji porašće za 7 odsto u 2022. u poređenju sa prošlogodišnjim skokom od 14 odsto.

Ostavite komentar: