Odluka najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca: Od danas moguće plaćanje kriptovalutama

01.12.2021. | 18:08

Trgovinski lanac Konzum će od danas omogućiti kupcima plaćanje kriptovalutama u svojoj internet prodavnici, čime će postati prvi maloprodajni lanac u Hrvatskoj koji je omogućio ovu vrstu plaćanja, prenosi 24sata.

Konzumova onlajn prodavnica moći će da koristi devet različitih kriptovaluta za plaćanje – bitkoin (BTC), eter (ETH), bitkoin keš (BCH), EOS, DAI, ripple (KSRP), zvjezdani lumen (KSLM), teter (USDT) i USDC.

Fizička i pravna lica, vlasnici kriptovaluta, mogu kupiti i platiti namirnice, higijenske i kućne potrepštine i druge proizvode, a trgovinski lanac planira da uskoro uvede plaćanje kriptovalutama i u druge prodavnice širom Hrvatske, dodaje se u saopštenju.

Proces plaćanja kriptovalutama je, kako objašnjavaju, jednostavan i sličan plaćanju karticama. Po završetku izbora proizvoda, kupac će moći da odabere opciju plaćanja kriptovalutama i sistem će mu ponuditi listu dostupnih.

Nakon odabira željene kriptovalute, biće prikazan iznos u njenoj protivvrijednosti i generisan QR kod i adresa za plaćanje, nakon čega će kupac skenirati pomenuti kod isključivo ličnim kriptonovčanikom.

Potvrdom transakcije izvršiće uplatu i dobiće mejl potvrdu transakcije od PayCek sistema, dok će mu Konzum poslati račun za plaćenu uslugu ili proizvod.

S obzirom na volatilnost kursa kriptovalute, koja može varirati iz minuta u minut, PayCek sistem će kupcu garantovati fiksni kurs koji je dovoljan za uspješno izvršenje transakcije, navodi se dalje u saopštenju.

Napominju i da uvode plaćanje u kriptovalutama u saradnji sa domaćom fintech kompanijom Electrocoin i njihovim sistemom PayCek, prvim hrvatskim procesorom plaćanja za kriptovalute.