Odlični rezultati: Sjeverna Makedonija u svjetskom vrhu po deviznom prilivu od izvoza vina

28.08.2023. | 21:55

Ministar poljoprivrede Sjeverne Makedonije Ljupčo Nikolovski izjavio je kako je njegova zemlja 13. na svijetu po deviznom prilivu od izvoza vina, prema podacima World Top Export.7

“Ovo su odlični rezultati za malu državu poput naše koja se takmiči sa mnogo većim zemljama. U 2022. godini ostvarili smo devizni priljev od skoro 60 miliona evra”, rekao je Nikolovski tokom posjete vinariji “Kamnik”.
Analiza ministarstva poljoprivrede je, prema njegovim riječima, pokazala kako je Sjeverna Makedonija posljednjih godina “uspjela održati proizvodnju i površine sa vinogradima, uz povećanje vrijednosti izvezenog vina.
Tako je 2021. i 2022. Sjeverna Makedonija izvezla približno istu količinu vina, ali 2021. Je imala oko 50 milijuna eura, a 2022. oko 60 miliona evra deviznog priliva, što znači 10 miliona evra više za godinu dana, istakao je Nikolovski.
To je, kako je istakao, zbog sve veće kvaliteta vina i sve većeg izvoza vina u bocama, kao i zbog brojnih novih brendova koji osvajaju strana tržišta.
“I u tom pravcu trebamo nastaviti, da povećavamo kvalitetu proizvedenog vinskog grožđa kako bismo imali još kvalitetnija vina”, rekao je ministar Nikolovski.
Ministarstvo poljoprivrede Sjeverne Makedonije u proteklih je sedam godina, od 2016. do 2022, vinogradarima i vinarijama isplatilo oko 90 miliona evra po raznim osnovama, a za samo godinu dana je vratilo dvije trećine tog iznosa.