Odličan kvalitet i rod: Trebinjski “Agrofin” prodao skoro kompletnu berbu grožđa

23.09.2020. | 17:38

U vinogorju trebinjskog “Agrofina” će ovogodišnja berba biti jedna od boljih jer imaju odličan kvalitet i rod, već su pobrane i rasprodate sve količine šardonea, žilavke i vranca, a preostalo je da se oberu vinogradi na kojima se uzgajaju kasne sorte.

Dragan Anđelić, direktor “Agrofina”, kaže da će ovo biti jedna od boljih berbi te da su izuzetno zadovoljni ovogodišnjom prodajom grožđa s obzirom na to da su i velike vinarije zbog virusa korona lagerovale značajne količine vina, pa se očekivalo da nemaju potrebe za većom kupovinom grožđa ove sezone.

“Rasprodali smo bijele sorte šardone i žilavku, kao i crni vranac, preostale su nam još određene količine merloa i kabernea, koji kasnije sazrijevaju, a sve sorte su izuzetnog kvaliteta i dobro su rodile”, kaže Anđelić za Nezavisne.

Iako vinarije zbog zaliha vina nisu kupovale velike količine grožđa, ove je godine  povećana potražnja od strane građanstva, a cijene su prilagođene novonastaloj situaciji i nešto su niže od prošlogodišnjih.

“Iako bi ovaj kvalitet grožđa trebalo da uslovi dosta više cijene, mi smo ih prilagodili  očekivanjima i situaciji, mada se one u Evropi formiraju po jedinici sladora, ali smo se morali prilagoditi i nelojalnoj konkurenciji iz okruženja”, pojašnjava Anđelić.

Oznake: Berba, Grožđe, Trebinje