Odlaze u druge države: Letonci četvrti po siromaštvu unutar EU

02.01.2023. | 21:22

Letoniju godinama napuštaju državljani i odlaze u druge evropske zemlje, a taj trend je pojačan nakon ulaska u evrozonu i prihvatanja evra kao jedine valute.

Devet godina kasnije Letonci i dalje migriraju u druge zemlje žaleći se na visoke cijene i nedostatak posla.

Mnogi Letoci slažu se da je uvođenje evra 2014. godine bila politička odluka motivisana željom da EU zaštiti Letoniju od moguće ruske dominacije.

Nakon što je uveden evro Letonci su bili šokirani novim cijenama, jer su prije toga sa domaćom valutom – latima – mogli da kupe više stvari.

Letonija je 1991. stekla nezavisnost raspadom Sovjetskog Saveza, a 1994. godine fiksirala je kurs nacionalne valute uz njemačku marku, a zatim i uz evro.

Time je održavala nisku inflaciju te nije koristila monetarnu politiku u podsticanju izvoza i zapošljavanja.

Letonija je 2000. godine imala gotovo 2,4 miliona stanovnika. Od tada ih je izgubila oko 500.000. Mnogi su emigrirali u druge članice EU u potrazi za boljim životom – navodi “Geopolitika”.

Valdis Dombrovskis, koji je kao premijer Letonije uveo zemlju u evrozonu, deset mjeseci kasnije dobio je mjesto potpredsjednika Evropske komisije u Briselu.

On je i sada komesar Unije za ekonomiju i propagira ideju evrozone.

Letonija je, uz Litvaniju i Bugarsku, zemlja najvećih socijalnih nejednakosti u EU – pokazuju podaci “Evrostata”.

Koeficijent kojim ekonomisti mjere razliku između najbogatijih ljudi u zemlji, npr. između političara Dombrovskisa i najsiromašnijih Letonaca, iznosio je 35,1 odsto 2020. godine.

Koeficijent od nula odsto znači da je dohodak ravnomjerno raspoređen među svim građanima dok 100 odsto označava maksimalnu nejednakost.

Troškovi života u Letoniji povećani su u oktobru 2022. godine za 20,1 odsto u odnosu na isti mjesec godinu ranije zbog poskupljenja energenata.

Letonija je četvrta zemlja u EU prema visini inflacije.