Od velike koristi može biti i preduzećima u Srpskoj: Uz vještačku inteligenciju raste profit

02.11.2023. | 07:14

Korist od upotrebe vještačke inteligencije i robotike izuzetno je opipljiva u svijetu privrede, jer gotovo da ne postoji oblast u kojoj nije primjenjiva, a na putu razvoja domaće ekonomije od velike koristi može biti i preduzećima u Srpskoj, jer te inovacije smanjuju troškove proizvodnje povećavajući istovremeno profit.

Istakli su to za “Glas” organizatori i predavači koji će sutra u Gradišci privrednicima, IT stručnjacima, studentima i đacima prezentovati značaj novih rješenja koja u svijetu imaju rastući trend. Znanje i iskustvo na “Danu vještačke inteligencije i robotike” učesnicima će prenijeti devet stručnjaka iz oblasti IT, a načelnik Odjeljenja za razvoj i međunarodne projekte u Gradskoj upravi Gradiška Darko Vrhovac navodi da je interesovanje ogromno te da će predavanje slušati više od 80 domaćih privrednika.

– Kada je riječ o vještačkoj inteligenciji nemamo bog zna kakav iskorak, ali što se tiče robotike tu smo daleko bolji. Imamo značajan broj investitora koji uvode robotiku ili su već uveli u svoje proizvodne pogone. Organizacijom ovog skupa želimo da podstaknemo razmjenu znanja, iskustava i ideja te privrednicima, bankarima, mladim ljudima pružiti priliku da se iz prve ruke upoznaju sa najnovijim dostignućima na polju istraživanja i inovacija – rekao je Vrhovac.

On je istakao da je događaj izuzetno značajan za privredu Gradiške.

– Cilj nam je da grad stavimo u fokus globalnih trendova i brendiramo se u smjeru vještačke inteligencije i robotike. Mnogo radimo na tome, a jedan od primjera je i naša Tehnička škola, gdje je kroz pilot-projekat odobreno školovanje prve generacije tehničara robotike – naglasio je Vrhovac.

Predavač na jednodnevnom skupu Dejana Ugrenović ističe za “Glas” da se oblast vještačke inteligencije razvija veoma brzo, jer ima značajnu primjenu u svim granama industrije, organizacionim poslovima, obrazovanju, zdravstvu i slično.

– Vještačka inteligencija se koristi za poboljšanje i optimizaciju procesa rada. Jedan od glavnih ciljeva je smanjenje troškova, ali i pronalazak načina za ostvarivanje i rast profita. Na skupu će vrhunski stručnjaci predstaviti privrednicima i drugim učesnicima najnovije trendove u oblasti vještačke inteligencije i robotike, njihove benefite i potencijale, a predstavićemo i primjere na kojima smo radili u industrijskim i naučnoistraživačkim projektima – rekla je Ugrenovićeva.

U banjalučkom preduzeću “Dev studio” koje se bavi digitalnim interaktivnim multimedijalnim sistemom u velikoj mjeri se oslanjaju na robotiku i vještačku inteligenciju.

– Po osnivanju preduzeća proizvodili smo velike makete koje su izgledale kao 2D i 3D, bile su opremljene audio i video-tehnologijom, a tako nešto napraviti rukom i klasičnim alatom praktično je bilo nemoguće. Trebala mi je mašina koja može precizno, kompjuterski da se isprogramira i isiječe oblike koji su izazovni za čovjeka. To što mašina uradi čovjek ne može. Da ne pričam o snazi, korišćenju alata i slično, tako da sam iz te potrebe osmislio i stvorio mašinu koja je radila kvalitetnije. U pitanju je bila CNC glodalica – rekao je vlasnik pomenutog preduzeća i inovator Nemanja Vujanić, koji će na skupu održati predavanje o temi “Robotika u rukama preduzetnika”.

Na događaju će učestvovati i njegov devetogodišnji sin Stefan Vujanić, koji će govoriti o svijetu programiranja kroz igru i inovacije.

Događaj će biti održan sutra od 18 časova u Kulturnom centru Gradiška.

Pametni grad

 

Darko Vrhovac kaže da Gradiška realizuje projekat koji će ovu lokalnu zajednicu pretvoriti u pametni grad.

– Zahvaljujući projektu vrijednom 5,5 miliona KM kojim smo prešli na LED rasvjetu dobili smo pametnu platformu, odnosno mrežu na koju možemo projektovati i pametni parking, vodomjere, odvoz smeća na način da kamioni ne ulaze u ulice gdje kontejneri nisu puni. Platforma i rasvjeta je već postavljena i sada izrađujemo strategiju “pametni grad Gradiška” da bismo na tu infrastrukturu nadogradili niz drugih elemenata i dobili jednu cjelinu – rekao je Vrhovac.