Očekuju veliku zaradu i od lijeka protiv korone: “Fajzer” povećao profit zahvaljujući vakcini

03.05.2022. | 15:42

“Fajzer” je u prvom kvartalu ponovo zabilježio veliki rast prihoda zahvaljujući vakcini protiv kovida 19, ali je kompanija umanjila prognozirani profit za čitavu godinu zbog promjena na tržištu deviza.

Velika američka farmaceutska kompanija zabilježila je prihod od 25,7 milijardi dolara u prvom kvartalu, što je za 77 odsto više nego prije godinu dana, a vakcina protiv kovida donijela je 13,2 milijarde dolara, prenio je AFP.

Neto zarada je povećana za 61 odsto, na 7,9 milijardi dolara.

“Fajzer” je saopštio da će mu više od polovine prihoda ove godine donijeti vakcina protiv kovida 19 i lijek “pakslovid”, koji se koristi u terapiji protiv virusa korona.

“Fajzer”, koji je isporučio oko 3,4 milijardi doza vakcine u 179 zemalja, dobio je odobrenje od regulatora za svoju vakcinu u većini starosnih grupa, a nastavlja studiju za upotrebu vakcine kod djece mlađe od pet godina.

Kompanija ispituje i “potencijal vakcina sljedeće generacije, uključujući vakcine za različite varijante” za jesenju sezonu, saopštio je direktor kompanije Albert Burla.

Svjetska zdravstvena organizacija je “snažno preporučila” prošlog mjeseca upotrebu antiviralnog lijeka “pakslovid” kod pacijenata sa blažim oblicima kovida 19, koji su i dalje pod rizikom od hospitalizacije.

Oznake: Fajzer, Rast prihoda