“Očekujem početak pregovora”: Tegeltija tvrdi da BiH treba aranžman sa MMF-om

19.03.2021. | 18:14

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija istakao je da BiH treba aranžman sa MMF-om i da nije dobro što nije postignuta saglasnost o Pismu namjere.

“Očekujem da u narednih mjesec do dva započnu pregovori između entiteta dominantno i MMF-a. Tu će biti prisutan i Savjet ministara, da se sa malo više pažnje pristupi izradi tog aranžmana, jer uslovi u kojima ovaj aranžman treba da se postigne su sasvim drugačiji od svih drugih uslova u kojima su postignuti aranžmani između MMF-a i BiH”, rekao je Tegeltija.

On je naglasio da je zagovornik da BiH uvijek ima neku vrstu aranžmana sa MMF-om, sa ili bez finansijske podrške tom aranžmanu.

“Mnogo puta sam rekao da MMF jeste neko sa kim se mogu razmjenjivati iskustva, dobiti tehnička podrška i sve drugo što je sasvim sigurno u opisu rada MMF-a, ali isto tako, MMF kroz te aranžmane nudi finansijska sredstva koja su i sa stanovištva cijene tog kapitala i sa stanovišta ročnosti, jedan od najpovoljnijih izvora finansijskih sredstava, pogotovo za budžete entiteta”, pojasnio je predsjedavajući Savjeta ministara.

Govoreći o nedavnoj odluci Savjeta ministara o promjeni naziva nekadašnje Komisije za NATO integracije u Komisija za saradnju sa NATO, Tegeltija je za portal “banjaluka.net” rekao da Komisija za NATO integracije postoji dugi niz godina, te da su u skladu sa Programom reformi donijeli sasvim drugačiju odluku koja se tiče njenog naziva i da su promijenili način odlučivanja gdje je jasno rečeno kako se odluke mogu donositi.

“U samoj odluci o formiranju Komisije za saradnju sa NATO-om promijenili smo nadležnosti te komisije, koja se ne bavi NATO integracijama već saradnjom sa NATO-om. U izradi Programa reformi jasno smo rekli da smo otvoreni za saradnju sa NATO-om za sve one oblasti za koje nađemo zajednički interes, od zajedničkih odluka i svega onoga što je u vezi sa bezbjednosnom politikom. Dakle, saradnja a ne integracije, jer oko toga u ovom trenutku ne postoji nikakva saglasnost u BiH”, istakao je Tegeltija.

On je pojasnio da će ta komisija pratiti realizaciju Programa reformi koje je usvojilo Predsjedništvo BiH i o tome će redovno informisati Savjet ministara, a Savjet ministara će informisati Predsjedništvo, koje će dalje informisati partnere u Briselu.

Oznake: Tegeltija