Očekivane promjene na berzi: Pad cijena izraelskih akcija i obveznica, rat zatvorio mnoge kompanije

08.10.2023. | 18:55

Cijene izraelskih akcija i obveznica su pale, a mnoga preduzeća su zatvorena danas, dan nakon početka napada palestinske grupe Hamas na državu Izrael.
Ključni indeksi akcija Tel Aviva sada su skoro sedam odsto niži, najviše zbog pada bankarskih akcija od devet odsto na prometu od 573 miliona dolara, a cene državnih obveznica su pale za čak tri odsto, prenosi Rojters.

I pored toga što je devizno tržište zatvoreno nedeljom, izraelska valuta šekel je već bila na najslabijem nivou u godini zbog vladinog plana o reformi pravosuđa, navodi Rojters.

Glavni ekonomista kompanije ”Lider kapital markets” Džonatan Kac ocenio je da će se napadi Hamasa nastaviti, što će, posljedičino, imati negativniji uticaj na ekonomiju u fiskalni budžet.

Nakon što su u subotu rano ujutru borci Hamasa započeli napade na Izrael, u kojima je do sada ubijeno najmanje 600 Izraelaca, a najmanje 370 Palestinaca ubijeno u omazdi, izraelski ministar finansija Bezalel Smotrič izjavio je da je naredio nadležnima u Ministarstvu da se što pre obezbede budžetska sredstva potrebna za rat.

Banka Izraela saopštila je da je prerano za procjenu ekonomske štete od sukoba, ali je podsjetila da je u 50-dnevnom ratu sa militantima Hamasa u Gazi 2014. prouzrokovana šteta od 3,5 milijardi šekela, odnosno 0.3 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Kompanija Nvidia, najveći svjetski proizvođač čipova koji se koriste za veštačku inteligenciju i za računarske grafičke karte, saopštila je da je otkazala samit o vještačkoj inteligenciji koji je trebalo da se održi u Tel Avivu sljedeće sedmice.

Mnoge kompanije dale su zaposlenima slobodne dane, a većina trgovina, osim supermarketa i apoteka, zatvorena je.

Izraelsko udruženje proizvođača saopštilo je da fabrike i dalje rade kako ne bi došlo do nestašice hrane i drugih osnovnih proizvoda.

”Sve kompanije će nastaviti da rade koliko god je to moguće uprkos teškim vanrednim uslovima, raketnim napadima i nedostatku radnika”, rekao je predsjednik udruženja Ron Tomer.