Obrazovanje po mjeri privrede: Švajcarski ambasador ponudio pomoć na sjednici Savjeta stranih investitora u Banjaluci

23.06.2022. | 09:57

Ambasador Švajcarske u Bosni i Hercegovini Daniel Hunn bio je juče specijalni gost proširene treće sjednice Savjeta stranih investitora Područne Privredne komore Banjaluka.

Sjednici na kojoj se raspravljalo o obrazovnom sistemu Republike Srpske kao odgovoru na veliku problematiku sa kojom se poslovna zajednica susreće, a koja se tiče kvalifikovane radne snage za potrebe privrede, prisustvovali su, osim članova Savjeta i predstavnici ministarstva obrazovanja, ministarstva privrede i ministarstva naučnotehnološkog razvoja i drugi gosti.

Predstavnici švajcarske ambasade su prezentovali dualni obrazovni sistem svoje zemlje i saslušali iskustva i probleme sa kojima se u pronalasku kvalifikovane radne snage stručnih zanimanja i radne snage uopšte susreću naši privrednici.

Predstavnici ministarstava su prenijeli ambasadoru i privrednicima rezultate rada svojih ministarstava, koji se ogledaju u reformi obrazovnog  sistema i edukaciji učenika prilagodi potrebama tržišta koje sve više vapi za kvalifikovanom radnom snagom tehničkih i stručnih zanimanja.

Učesnici sastanka su se složili da se Republika Srpske i BiH susreću sa sve većim odlivom radne snage uopšte i da je potrebno zajedničkim snagama uložiti napore da se radnici motivišu da ostanu. Ambasada Švicarske je Komori i predstavnicima vlasti ponudila svoju pomoć kroz niz programe podrške, koje implementiraju u BiH.

Sjednicu je vodio ugledni švajcarski privrednik i investitor u BiH i Srbiji Edin Dacić, koji je predsjednik Savjeta, te je najavio nastavak rada savjeta poslije ljetnih praznika čije su sjednice planirane u prostorijama preduzeća članica.