“Obnavjanje usluga”: Naftna kompanija nastavila sa radom nakon nasumičnog napada hakera

09.05.2021. | 14:41

“Kolonijal pajplajn”, jedna od najmoćnijih američkih kompanija za distribuciju nafte i naftnih derivata danas je nastavila sa radom nakon oporavka od nasumičnog sajber napada koji je u petak prouzrokovao obustavu operacija i izazvao zabrinutost zbog skoka maloprodajnih cijena benzina.

Hakerski napad koji je izvršen u petak, bio je jedan od najtemeljnijih ikad prijavljenih sajber napada i izazvao je brojne apele zakonodavcima da pojačaju mjere zaštite američke energetske infrastrukture od hakerskih napada, prenosi Rojters.
Iz kompanije je saopšteno da se nastavlja sa analizom efekata privremene obustave operacija i da se radi na “obnavljanju usluga”, ali nije potvrđeno kada će se rad kompanije vratiti u normalu.
“Kolonijal pajplajn” dnevno distribuira oko 2,5 miliona barela benzina i drugih goriva od svojih rafinerija na obali Meksičkog zaliva do potrošača u istočnim i centralnim dijelovima SAD.
Firma za sajber bezbjednost “Vatreno oko” angažovana je da odgovori na ovaj napad hakera, ali za sada nije komentarisala slučaj kompanije “Kolonijal pajplajn”.