Obećavajuće vijesti! “Aluminij” vratio na posao 82 radnika

05.10.2020. | 11:13

Izraelska „M. T. Abraham Grupa“ i njihova članica „Aluminij Industrija“ kompletirali su prvu fazu zapošljavanja bivših radnika mostarskog „Aluminija“, u skladu sa potpisanom sporazumom, saopšteno je iz te kompanije.

Kompletiranjem prve faze, „Aluminij Industrija“ je zaposlila ukupno 82 bivša radnika „Aluminija“ od strane „Aluminij Industrije d.o.o.“ .

Proizvodnja u „Aluminiju“ ugašena je 10. jula 2019. godine zbog duga od oko 200 miliona eura, od čega se više od polovine odnosilo na dug za električnu energiju, nakon čega je, zaključno sa februarom ove godine, otpušteno skoro 900 zaposlenih iz tog nekadašnjeg bosansko-hercegovačkog giganta.

“Pored 82 bivša zaposlena iz Aluminija, „M. T. Abraham Grupa“ i „Aluminij Industrija“ su zaposlili dodatne radnike na ključnim pozicijama za ostale propratne aktivnosti preduzeća, koje su nužne za nesmetano sprovođenje plana reaktivacije i početak proizvodnje”, naveli su iz izraeleske kompanije..

Ističu da je trenutno u toku aktivna priprema livnice za proizvodnju, kao i ostale pripreme vezane za početak proizvodnje. Proizvodna hala i oprema su u procesu servisiranja po planu reaktivacije.

U toku su i potrebni postupci nabavke kako bi se osigurao pravovremeni početak proizvodnje, naveli su iz Abraham grupacije, piše Avaz.