O najnižoj plati u Srpskoj krajem godine: Višković poručio da prati okruženje

20.09.2022. | 15:08

,,Najniža plata u Srpskoj biće određena u decembru, a kolika će biti to ćemo tek vidjeti. Vlada Republike Srpske ima službe koje rade analize, poređenja podataka iz Republike Srpske i okruženja i mislim da će donijeti najbolju moguću odluku“, poručio je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić nakon poslovne konferencije ,,Izazovi i budućnost poslovanja“ u Banskom dvoru u Banjaluci.

Trivić ističe da najniža plata nije stvar pijace i pregovora, pa samim tim poslodavci nisu predlagali iznos najniže plate.

“Za očekivati je da ona poraste u određenom iznosu, a taj iznos je stvar matematike, odnosno koliko Ministarstvo finansija izračuna kroz svoje analize”, rekao je Trivić.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković ističe da je iznos najniže plate veći nego u okruženju, kao i da se ne može povećavati, kako kaže, svaki mjesec.

Na pitanje novinara koliko je realno da bude povećena najniža plata u Republici Srpskoj, Višković je rekao da tek sada stižu najave da će najniža plata u Srbiji biti 630 maraka, dok je u Srpskoj već 650 maraka.

,,I nije 650 maraka, tu se pravi greška. U javnom sektoru povećanje koje je bilo od prvog augusta, onih 100 KM koji je preračunat na koeficijente, nema niko u javnom sektoru ispod 750 KM. U realnom sektoru na tu najnižu platu od 650 maraka, uključen je minuli rad i topli obrok. Skoro da nemate nikoga u realnom sektoru ko prima danas platu ispod 800 maraka.  Ja moram da pratim okruženje“, ističe  Višković.

Višković napominje da zakonska obaveza najniže plate nije na Vladi, nego na poslodavcima i sindikatu.

,,Neka se oni dogovore da je najniža plata 1.000 evra ili maraka i to će biti prihvatljivo Vladi RS. Onda se sve vrijeme ta nemogućnost dogovora prebacuje na Vladu i premijera. Rekao sam i gospodinu Triviću i gospođi Mišić, dogovorite se.  Očito da u zadnjih nekoliko situacija, Vlada donosi odluku o najnižoj plati i mi ćemo u narednom periodu donositi, zato što iz nekoga razloga oni se ne mogu ili ne žele da dogovore i onda prebace odgovornost na Vladu”, naglasio je Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je upitao kolika je najniža plata u Federaciji BiH, uvjeren da je manja nego u Srpskoj, te dodao:

,,Je li mi to živimo na dva kontinenta? Je li ne živimo u jednoj državi? Znači, nije realno očeklivati da u jednom dijelu jedne te iste države imate dva puta veću najnižu platu, što je trenutno u Srpskoj. I vidim da se nisu pretjerano oznojili ni premijeri ni sindikati tamo. Imali smo ove godine dva puta povećanje najniže plate. Za Novu godinu i Prvog maja, pa ne može se povećavati ni najniža plata ili ni bilo koja svakih mjesec dana”, zaključuje Višković.

Mišić: Do kraja septembra utvrditi novi iznos najniže plate

,,Mislim da je u cilju poslodavcima, a i radnicima da naša privreda jača te da imamo što više radnih mjesta, ali da imamo plate od kojih se može živjeti. To je naš cilj i odluka Sindikata“, rekla je predsjednica Saveza Sindikata Republike Srpske, Ranka Mišić.

Mišićeva ističe da povodom ovog cilja imaju podršku poslodavaca.

,,Jedno od boljih rješenja koje može da uradi Republika Srpske jeste povećanje plata i time se na neki način pokušava upravljati i inflacijom. Mislim da će Vlada razumjeti ovu poruku i predsjedniku Vlade sam to danas rekla“, napominje predsjednica Saveza Sindikata RS, Ranka Mišić te dodaje da iz ovog Saveza očekuju da do kraja ovog mjeseca dođe do novog iznosa najniže plate.

Željka Pavlović, BL portal