Novoizgrađeni cjevovod spreman za distribuciju gasa

Novoizgrađeni unutrašnji sistem cjevovoda dug više od 1,3 kilometra u Rafineriji nafte Brod spreman je za distribuciju gasa i biće pušten u rad u decembru, saopšteno je danas iz “Optima grupe”.

– Završetkom ove faze građevinsko–montažnih radova omogućeno je da kotlovnica, koja u kontinuitetu održava u radu pogonske sisteme Rafinerije, kao energent koristi gas, a ne mazut”, navedeno je u saopštenju.

Energent koji će zamijeniti upotrebu mazuta u Rafineriji je energetski efikasniji i ekološko čistiji.

Iz “Optima grupe” navode da je na ovaj način u okviru projekta gasifikacije Rafinerije nafte Brod – izgradnje sistema distribucije prirodnog gasa – uspješno završena još jedna etapa radova.

– Na području Rafinerije u potpunosti su završeni građevinsko-montažni radovi unutrašnjeg sistema cjevovoda namijenjenog za distribuciju i snabdijevanje kotlovnice Rafinerije prirodnim gasom – istakli su iz “Optima grupe”.

Nadležna komisija sačinjena od eksperata za ovu fazu radova ocijenila je pozitivnim završne radove na unutrašnjem cjevovodu, te izvršila tehnički prijem novoizgrađenog unutrašnjeg sistema cjevovoda namijenjog za distribuciju gasa.

– Svi radovi na projektu izvode se u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i mjerama prevencije u cilju sprečavanja širenja kovida 19 i bezbjednosti svih radnika – ističu iz “Optima grupe”.

Iako je prvobitno bilo planirano da gasovod bude pušten u rad u trećem kvartalu tekuće godine, zbog odlaganja radova uzrokovanih uvođenjem vanrednog stanja zbog pandemije virusa korona, rok je odgođen za decembar.

 

Izvor.(RTRS)

 

 

Ostavite komentar: