Novinari iz Ruske Federacije posjetili najznačajnije turističke destinacije u RS

14.10.2019. | 20:37

Ministarstvo trgovine i turizma, u saradnji sa Predstavništvom Republike Srpske u Ruskoj Federaciji i Turističkom agencijom „Unis turs“ iz Banjaluke, organizovalo je studijsku posjetu za novinare iz Ruske Federacije koji su u periodu od 10. do 15. oktobra obišli najznačajnije turističke destinacije u Republici Srpskoj.

Ruski novinari su tokom 6 dana posjetili Trebinje, Višegrad, Istočno Sarajevo i olimpijsku planinu Jahorinu, Banju Vrućicu kod Teslića, te Banjaluku sa okolinom.

Govoreći o značaju studijske posjete Republici Srpskoj, ministar trgovine i turizma Suzana Gašić navela je da je dolazak ruskih novinara organizovan s ciljem promocije turističke ponude Republike Srpske na tržištu Rusije. Prema njenim riječima, od posjete se očekuje ostvarivanje višestruke koristi, kako za promociju Republike Srpske, tako i za pružaoce usluga u Republici Srpskoj u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Kao prednosti za dovođenje ruskih turista Gašićeva je navela činjenicu da Ruska Federacija ima bezvizni režim sa BiH, kao i da postoje redovne linije na relaciji Sankt Peterburg – Beograd i Moskva – Beograd, dok je poveznica sa Republikom Srpskom avio linija Beograd – Banjaluka.

„Turizam u Republici Srpskoj prethodnih godina bilježi konstantan rast. Dolasci turista u 2018. godini su u porastu za 10,8% u odnosu na 2017. godinu, dok je broj noćenja veći za 16,7%. Isto tako, zabilježeno je povećanje broja dolazaka i noćenja stranih gostiju za oko 15%“, istakla je Gašićeva. Ona je navela da će Ministarstvo trgovine i turizma nastaviti sa realizacijom ovakvih i sličnih aktivnosti koje će imati za cilj povećanje broja stranih turista. Kao buduće aktivnosti resornog ministarstva Gašićeva je istakla ostvarivanje saradnje sa turističkim agencijama i turoperatorima iz Ruske Federacije.

Direktor Turističke agencije „Unis turs“ iz Banjaluke Zoran Preradović rekao je da dolazak ruskih novinara predstavlja samo prvu fazu saradnje, dok bi druga faza obuhvatala odlazak turističkih agencija u Moskvu gdje bi Predstavništvo Republike Srpske na sastanku sa ruskim turoperatorima predstavilo turističke kapacitete Republike Srpske. Treća faza bi, prema njegovim riječima, predstavljala dolazak ruskih turoperatora koji bi posjetili banje u Republici Srpskoj. Preradović je naveo da Republika Srpska ima velike šanse sa četiri banje i hotelima na Jahorini koji zadovoljavaju sve zahtjeve ruskih turista.

Utiske o posjeti Republici Srpskoj, u ime delegacije novinara iz Ruske Federacije, predstavili su rukovodilac projekta Balkanist.ru Oleg Bondarenko, predsjednik Saveza novinara Rusije Vladimir Solovjev i direktor Sveruskog centra za istraživanje javnog mnjenja Valerij Fjedorov, koji su se složili da Republika Srpska ima velike potencijale i šanse za razvoj turizma. Među najatraktivnijim destinacijama koje su obišli, ruski novinari su istakli olimpijsku planinu Jahorinu i Banju Vrućicu kod Teslića.

Na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana u Banjaluci, istaknuto je da bi, prema istraživanjima javnog mnjenja koje je provedeno u Rusiji, 3,5 miliona ruskih građana željelo posjetiti Republiku Srpsku.

 

Izvor:(Vlada RS)