Novi zajam: Za stabilnost finansijskog sektora 30 miliona evra

06.10.2020. | 13:54

Savjet ministara utvrdio je Prijedlog ugovora o zajmu u iznosu 30 miliona evra (kreditna linija broj dva Agenciji za osiguranje depozita BiH) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na ovaj način želi se dodatno obezbijediti stabilnost finansijskog sektora u BiH, a sredstva će biti korištena pod posebno definisanim uslovima i okolnostima, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Rok otplate kredita je osam godina, uključujući pet godina grejs perioda na otplatu glavnice, dok će obaveze i prava iz kreditnog sporazuma BiH supsidijarno prenijeti na krajnjeg korisnika kredita – Agenciju za osiguranje depozita, sa kojom će biti zaključen poseban ugovor.

Prijedlog ugovora sa osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, dok je za potpisnika predložen ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda.

Na današnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici Savjet ministara utvrdio je i Prijedlog ugovora o zajmu (GrCF2 V2 – projekat “Javni prevoz” Sarajevo, dio tri) između BiH i EBRD-a vrijedan 10 miliona evra.

Cilj ovog projekta je rješavanje jednog od ključnih izazova u razvoju infrastrukture javnog prevoza u Sarajevu nabavkom novih tramvaja.

Rok otplate zajma je 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, s alokacijom na Federaciju BiH, odnosno krajnjeg korisnika Kanton Sarajevo.

Sprovođenjem Projekta bi se unaprijedio kvalitet javnog linijskog prevoza putnika u skladu sa evropskim standardima zaštite životne sredine, s obzirom na to da tramvajski saobraćaj koristi ekološki prihvatljivu električnu energiju.

Prijedlog ugovora sa Osnovama za njegovo zaključivanje biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za potpisnika je predložen ministar finansija i trezora.