Novi udar: SAD žele da pooštre sankcije na naftu Venecueli

31.08.2020. | 21:10

Administracija američkog predsjednika Donalda Trampa razmatra da pooštri sankcije na naftu koje je uvela Venecueli.

Specijalni izaslanik SAD u Venecueli Eliot Abrams je za Rojters izjavio da SAD razmatraju da ukinu izuzetke koji nekim naftnim kompanijama dozvoljavaju da zamijene venecuelansku sirovu naftu za gorivo od članica OPEK.

Američki predsjednik Donald Tramp pooštrio je sankcije venecuelanskoj državnoj kompaniji “PDVSA”, njenim ključnim stranim partnerima i klijentima, otkako je prvi put uveo ove mjere početkom 2019. godine.

Pooštravanje sankcija Venecueli Tramp je preduzeo u pokušaju da zbaci sa vlasti predsjednika ove zemlje Nikolasa Madura, kojeg većina zapadnih zemalja ne priznaje za legitimnog lidera Venecuele.

Abrams je u telefonskom intervjuu za Rojters rekao da SAD smatraju da su njihove sankcije bile izuzetno efikasne u smanjivanju prihoda za režim u ovoj zemlji. Osim toga, SAD vjeruju da bi sankcije mogle da budu još efikasnije, zbog čega će preduzeti određene korake kako bi ih pooštrile u budućnosti.

Sankcije su već lišile “PDVSA” i većinu njenih stalnih mušterija, ali nisu uspele da oslabe moć Nikolasa Madura, što je izazvalo nezadovoljstvo američkog predsjednika Trampa, kako tvrde zvaničnici. Zbog predsjedničkih izbora u SAD koji se približavaju, Vašington se priprema da ojača svoj stav prema Venecueli, naročito u pogledu sankcija na industriju nafte i zlata.

Abrams je odbio da precizira koji je cilj ovih namjera, ali je rekao da postoje neki izuzeci koje su oni dozvolili prošle godine, koje su pratili i za koje smatraju da bi mogli da budu ukinuti.

Ekonomisti i neki opozicioni aktivisti u Venecueli su upozorili da bi sankcije mogle da dovedu do humanitarne krize, ali je Abrams odbacio te kritike i istakao da SAD vode računa o tome.