Novi projekat ultra brzih vozova bi povezao Evropu, jedna od ruta prolazi i kroz BiH

21.06.2020. | 19:36

Ugledni Bečki institut za međunarodne ekonomske studije je inicirao projekat ultra brzih vozova. U pitanju je najsavremenija željeznica koja bi ukoliko bude realizovana povezala sve krajeve Starog kontinenta. Planirana je gradnja četiri linije, a jedna od njih prolazi i kroz Bosnu i Hercegovinu.

Institut je napravio plan željeznica sa četiri relacije: Dablin-Pariz, Lisabon-Helsinki, Brisel-Valeta i Berlin-Nikozija na kojoj se nalazi i Zapadni Balkan, odnosno i Bosna i Hercegovina.

Novom željezničkom mrežom, predviđenom programom evropskog oporavka od COVID-a 19, išlo bi se brzinom između 250 i 350km/h, a mogla bi biti izgrađena u narednoj deceniji, prenosi Klix.ba.

Kroz Bosnu i Hercegovinu bi prolazilo 340 kilometara pruge za čiju izgradnju bi bilo potrebno više od 10.000 milijardi evra, to bi bila druga najskuplja i najduža dionica u zemljama Zapadnog Balkana. Najduža i najskuplja prolazila bi kroz Srbiju.

Pored BiH, željeznica bi prolazila i kroz Srbiju, Albaniju, Kosovo, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, a ukupno bi to sve koštalo 1,1 bilion evra.

Prosječna brzina bila bi povećana na 250 do 350 km/h, za razliku od trenutnih brzina koje se na pojedinim dionicama kreću znatno ispod 200 km/h. To znači da će putnici od Pariza do Berlina stizati za četiri sata, što bi aviosaobraćaj praktično učinilo zastarjelim i nepotrebnim za većinu unutarevropskih putovanja.

U prijedlogu se navodi da bi tako bila smanjena i emisija CO2, za četiri do pet procenata, a bili bi uvećani i teretni kapaciteti željeznice.

Nova mreža, sa sistemom duplih kolosijeka i velikih brzina, trebalo bi da bude usklađena sa postojećim željezničkim mrežama, a tamo gdje je moguće biće adaptirana već postojeća infrastruktura.

 

 

Oznake: Projekat, Pruga