Novi problemi: Trampove kompanije osuđene zbog učešća u prevari

07.12.2022. | 12:29

Dvije kompanije bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) osuđene su u utorak za učešće u šemi za prevaru poreskih vlasti. To je dodatno uvećalo pravne probleme Trampa koji je najavio kandidaturu za predsjedničke izbore 2024. godine.

Porota je proglasila krivim Trump Corp. i Trump Payroll Corp. izričući niz osuđujućih presuda po svih 17 tačaka optužbe, uključujući šemu za prevaru, zaveru, krivičnu poresku prevaru i falsifikovanje poslovnih knjiga, prenosi Bloomberg. Advokati obe kompanije najavili su žalbe.

Tramp nije optužen, ali je tužilac u svojoj završnoj riječi naveo da je on „tačno znao šta se dešava“ i da je „eksplicitno sankcionisao poresku prevaru“.

Tužioci su pokazali su da su Trampovi najviši rukovodioci često maskirali bonuse za odmor kao honorare za konsalting i da su naplaćivali lične troškove novcem kompanije.

Finansijska kazna za kompanije na izricanju presude koja je određena za 13. januar, vjerovatno će iznositi svega oko 1,6 miliona dolara, ali uticaj na Trampovu organizaciju mogao bi biti veći. Na primjer, organizacija bi mogla da ima problema sa sklapanjem poslova u budućnosti.

Presuda dolazu u trenutku dok se Tramp nalazi pod nadzorom saveznih i državnih tužilaca zbog rukovanja poverljivim dokumentima i napora da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020. godine. On je suočen i da građanskom tužbom u državi Njujork zbog navodne umješanosti u prevaru tešku 250 miliona dolara, prenosi CNN, prenosi Biznis.rs.