Novi problem za roditelje: Nema hrane za bebe u prodavnicama

10.05.2022. | 17:08

Neke apoteke i supermarketi ograničavaju kupce na tri paketa za odojčad i malu djecu u prodavnicama i na internet kupovini.

„Zbog povećane potražnje i različitih izazova sa dobavljačima, formule za odojčad i malu djecu nailaze na ograničenja širom zemlje“, citira se u  publikaciji portparola alijanse Valgrens Buts Stiva Koena.

Između novembra i aprila, formula za bebe koja je zapravo zamjena za majčino mlijeko (pravljena uglavnom od kravljeg mlijeka) skočila je sa jednocifrenih nivoa na skoro 40% u cijeloj zemlji i čak premašila 50% u nekim državama, prema posljednjim podacima od kompanije za analizu tržišnih podataka Datasembl.

Pronalaženje formule postalo je izazov za roditelje, pišu mediji, opisujući kako neki moraju da se voze do susjednih država ili da odlaze na društvene mreže i mole strance da podijele ili čak zamijene bilo koju dodatnu količinu koju imaju. Jedna majka je rekla da ima gotovo posao sa punim radnim vremenom jer pokušava da nađe hranu za njenu bebu, piše Telegraf.

„Inflacija, nestašice u lancu snabdijevanja i povlačenje proizvoda donijeli su neviđenu vrijednost hrane za bebe“, rekao je izvršni direktor Datasembli Ben Rajh, upozoravajući da „nema naznaka usporavanja“.

 

Oznake: Nestašica