Novi problem u najavi: Prijeti li poskupljenje struje u Srpskoj?

21.02.2024. | 08:36

U Republici Srpskoj postoji mogućnost poskupljenja struje za domaće potrošače nakon nedavne presude u korist slovenačke elektroprivrede.

Preduzeće Rudnik i termoelektrana Ugljevik je po osnovu međunarodne arbitraže u obavezi da do kraja radnog vijeka Slovencima isporučuje trećinu proizvedene struje, a zbog slovenačkog prijeratnog ulaganja u RiTE Ugljevik. To je potencijalno ogroman problem po Elektroprivredu Republike Srpske, koja ostaje bez dijela električne energije za izvoz, piše Federalna.

“Suština je da je to dobro za RiTE Ugljevik jer će dobiti veću cijenu za električnu energiju nego od Elektroprivrede RS, ali je izrazito loše za Elektroprivredu RS jer se u Ugljeviku proizvede trećina ukupne struje u Republici Srpskoj. Sada kada Ugljevik daje trećinu struje Slovencima, to znači da Elektroprivreda RS neće više imati struje za izvoz na inostrana tržista”, tvrdi novinar Siniša Vukelić.

I cijena po kojoj će Slovenci dobijati struju neće biti baš najpovoljnija po RiTE Ugljevik. Tako bar pokazuje ugovor sklopljen nakon arbitraže između dvije strane po kojem je jasno da RiTE Ugljevik neće zarađivati na izvozu struje Slovencima. RiTE Ugljevik mora u ratama da u narednih sedam godina isplati 67 miliona evra i zateznu kamatu od 58,2 miliona evra, kao i da Slovenačkoj elektroprivredi isporučuje trećinu struje koju proizvede.

“Koliko sam mogao da primijetim, nije u potpunosti definisan kompletan aranžman na koji način će se otplatiti ta sredstva”, ističe Vukota Govedarica, poslanik SDS u NSRS.

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske Luka Petrović uvjerava da ove godine građani neće trpjeti posljedice gubitka spora sa Slovencima.

“Vlada nije željela da fakturiše ovo građanima i odrekla se dividende na uštrb toga da građani ne osjete ovaj finansijski problem”, poručuje Petrović.

Struja je u RS posljednji put poskupjela je početkom prošle godine. Tada je ukinuta takozvana jeftina tarifa, a uvedeno pravilo da oni koji troše više plaćaju skuplju struju od onih koji troše manje.

Protest u Ugljeviku

U krugu preduzeća RiTE Ugljevik juče je održan jednočasovni protest Sindikalne organizacije koja zahtijeva da preduzeću u narednom periodu budu obezbijeđene dovoljne količine uglja za funkcionisanje, te da se ne dozvoli trećim licima koncesija na ležište uglja Istok 2.

Izvršni direktor za poslove proizvodnje i električne energije i razvoj Termoelektrane u RiTE Ugljevik Milutin Tasovac je u obraćanju radnicima je rekao da su interesi uprave RiTE Ugljevik i radnika isti, a to je egzistencija svih zaposlenih.

“Sada smo u situaciji da imamo obaveze prema Slovencima i obavezu da produžimo radni vijek RiTE. Mi smo prošle godine imali, ovi ljudi sa Termoelektrane to dobro znaju, koeficijent eksploatacije iz najboljih godina, međutim, proizvodnja je bila 1.500 gigavat-časova, što je sa ovom cijenom koju imamo nedovoljno za servisiranje svih obaveza. Moramo podići proizvodnju za bar 30 megavata na Elektrani, da bi mogli da radimo”, poručio je Tasovac.