Novi “potres” zadesio kripto svijet: Hakeri “ojadili” berzu za skoro 200 miliona dolara

06.12.2021. | 16:44

Kripto berza BitMart se danas obavezala korisnicima – koji su izgubili novac nakon što su hakeri ukrali kriptovalute u vrijednosti od 196 miliona dolara – da će im nadoknaditi gubitak, zbog velikog “propusta bezbjednosti”.

BitMart je, naime, hakovan u subotu, u onome što su opisali kao jedan od najrazornijih prevara centralizovane razmjene do sada.

Tvit kompanije za bezbjednosnu analizu, PeckShield, prvi je skrenuo pažnju na taj hak u subotu uveče, kada je jedna od BitMart-ovih adresa pokazala odlive čitavih tokena, od kojih su neki vrijedni na desetine miliona dolara.

PeckShield je procijenio gubitke na oko 100 miliona dolara u različitim kriptovalutama, na blokčejnu Etereum, i na 96 miliona dolara na tzv. pametnom lancu – Binance Smart Chain. BitMart je u početku tvrdio da su odlivi tokena bili “rutinsko povlačenje”, kritikujući izvještaje o hakovanju kao “lažne vijesti”.

Međutim, nekoliko sati kasnije, izvršni direktor je potvrdio da je odliv zaista bio hak. Berza takođe tvrdi da je ukradeno “samo 150 miliona dolara”, piše RT.

Izvršni direktor berze je danas tvitovao da je BitMart završio početnu bezbjednosnu proveru i identifikovao ugrožena sredstva. Kaže kako “uvjeren je” da će berza ponovo pokrenuti operacije sa depozitima i povlačenjem, od utorka, 7. decembra, piše Telegraf Biznis.

Oznake: Berza, Hakeri, Potres