Novi pad u BiH: Ne izvozi se dovoljno struja, željezo, a ni čelik

29.04.2024. | 10:08

Izvoz BiH u prvom kvartalu iznosio je 3,95 milijardi KM, što je za 560 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine, a najveći dio pada čine električna energija, željezo i čelik, karbonati i drugi proizvodi hemijske industrije.

Izvoz električne energije smanjen je za 196,1 milion KM, što je uglavnom rezultat niže cijene struje na međunarodnom tržištu u odnosu na prethodnu godinu, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

U sektoru rude, metali i proizvodi izvoz je manji za 191,8 miliona KM ili 21 odsto, a smanjenje se odnosi uglavnom na smanjenje izvoza željeza i čelika i njihovih proizvoda, a značajan je i pad izvoza karbonata, odnosno proizvoda hemijske industrije sa padom od 53 miliona KM.

Proizvodi namjenske industrije bilježe povećanje izvoza od 40 miliona KM, te farmaceutski proizvodi.

Posmatrano po tržištima, zabilježen je pad izvoza na sva vodeća tržišta, ali je prisutan trend usporavanja pada, što je pogotovo izraženo u martu.

Od zemalja EU najveći pad izvoza zabilježen je na tržištima Hrvatske 12,8 odsto, Austrije 14,3 odsto, Italije 18,5 odsto, te NJemačke 9,4 odsto, nakon dugogodišnjeg rasta, a od zemalja Cefte, najveći pad izvoza zabilježen je na tržištu Srbije i to 26,4 odsto.

Iz Spoljnotrgovinske komore ističu da su ohrabrujuća povećanja izvoza na “ostala tržišta” gdje je na tržištu Turske zabilježen rast od 37,9 odsto.

Informacije o rastu EU privrede s početkom ove godine, a pogotovo oporavak njemačke privrede daju nadu da će i negativna kretanja izvoza BiH s početka ove godine biti amortizovana, te pozitivno uticati na nivo ekonomske aktivnosti u BiH, istakli iz Komore.

Uvoz u BiH u prvom kvartalu iznosio je 6,94 milijardi KM i veći je za 252 miliona u odnosu na isti period prethodne godine.

Kretanja uvoza, navode iz Komore, imala su suprotnu tendenciju od izvoza, što je dovelo do povećanja spoljnotrgovinskog deficita koji iznosi približno tri milijarde KM, dok su najznačajnija uvozna tržišta Hrvatska, NJemačka, Slovenija, Italija i Srbija.

Oznake: BiH, Izvoz, Metal, Pad, Struja, Uvoz