Novac spreman, obrada zahtjeva odgađa isplatu

27.06.2020. | 09:46

Privrednici koji su radili smanjenim intenzitetom u aprilu zbog pandemije virusa korona još čekaju na obećanu pomoć iz budžeta Srpske, a u Vladi ističu da imaju novac te da će isplate početi nakon što budu završene obrade zahtjeva firmi.

Po ministarstvima su raspodijeljeni zahtjevi privrednika koji su radili smanjenim intenzitetom, a aplicirali su za pomoć Vlade.

– Ministarstva obrađuju zahtjeve privrednika i provjeravaju da li oni ispunjavaju uslove. Pojedina ministarstva imaju puno posla jer su dobila na hiljade zahtjeva za obradu – kazali su u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS i dodali da je njihov resor obradio oko 70 odsto zahtjeva firmi za isplatu aprilske pomoći za firme koje su radile smanjenim intenzitetom te da će svoj posao završiti iduće sedmice.

U Ministarstvu privrede nisu mogli precizirati kada će ovaj posao sa obradom zahtjeva po svim ministarstvima biti završen i kada bi mogle početi isplate.

Ministarka finansija RS Zora Vidović rekla je da će nakon što bude završena obrada zahtjeva Ministarstvo privrede RS objediniti spisak firmi koje treba da dobiju aprilsku pomoć.

– Mi sredstva imamo na računu i čekamo da oni naprave krajnji spisak. Čim taj posao bude završen mi ćemo početi sa isplatom novca na račune firmi – rekla je “Glasu Srpske” Vidovićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić rekao je da, koliko zna, nikom od privrednika ko je radio smanjenim intenzitetom, nije isplaćena pomoć za april.

– Poreska uprava i ministarstva rade na obradi zahtjeva. Imamo informaciju da su imali i nekih problema i sa serverom i padom sistema što je dodatno samo prolongiralo obradu zahtjeva – rekao je Trivić i dodao da je u cijeloj priči najvažnije da će privrednici dobiti pomoć te dodao da vjeruje da će to biti uskoro.

Vlada Srpske je prema posljednjim informacijama isplatila minimalne plate sa doprinosima za 35.000 radnika za april. Riječ je o radnicima u onim djelatnostima kojima je bio zabranjen rad na osnovu odluka štabova. Pored pomoći radnicima kojima je bio zabranjen rad Vlada je najavila i pomoć onim privrednicima koji su imali smanjeni obim posla u aprilu. Novac će biti uplaćen direktno na račun privrednika koji budu ispunili sve uslove.

 

Izvor.(Glas Srpske)