Novac samo pristiže: Od EU šest milijardi evra kredita za Ukrajinu

08.03.2024. | 18:32

Ukrajina će u naredna dva mjeseca dobiti šest milijardi evra od EU kroz četvorogodišnji kredit, izjavio je premijer Denis Šmihal.

Vlada očekuje da će dobiti 4,5 milijardi evra u martu i još 1,5 milijardi evra u aprilu, rekao je Šmihal na sjednici Vlade.

“Ove godine imamo za cilj da dobijemo oko 16 milijardi evra od EU. Ukrajina će imati resurse da se bori i pobijedi. To je naš ključni cilj i učinićemo sve što je moguće da tako bude”, rekao je ukrajinski premijer.

Rat protiv Rusije ušao je već u treću godinu, a Ukrajina je potpuno zavisna od ekonomske i vojne podrške od svojih zapadnih saveznika.

Milijarde dolara ekonomske pomoći u prve dvije godine rata pomogle su Vladi da održi makroekonomsku stabilnost, obuzda inflaciju i obezbijedi blagovremene isplate penzija i plata u javnom sektoru.

Ukrajina usmjerava većinu prihoda iz domaćeg budžeta za finansiranje svojih odbrambenih napora.

Podaci Ministarstva finansija pokazuju da je Ukrajina primila oko 73,6 milijardi dolara stranog finansiranja 2022. i 2023. godine.

U prva dva mjeseca ove godine, Kijev je dobio samo 1,2 milijarde dolara jer su glavni finansijski paketi odgođeni ili blokirani.

Oznake: EU, Kredit, Ukrjaina