Novac prevoznika žele da preusmjere u trezor BiH

26.12.2020. | 07:47

Prevoznici u BiH do 2011. godine su uplaćivali naknade Nacionalnom komitetu na poseban račun Spoljnotrgovinske komore, kada je to tijelo ugašeno od strane Ministarstva transporta i komunikacija i donijelo odluku da prikupljena sredstva budu prebačena na trezor BiH.

Prikupljeni novac, prvobitnim planom, trebalo je da bude utrošen na unapređenje transportnog i putničkog saobraćaja, a prevoznici kažu da već devet godina institucije BiH pokušavaju da taj novac stave u budžet.

Nacionalni komitet za profesionalno osposobljavanje vozača i menadžera u drumskom saobraćaju radio je od 2006. do 2010. godine i u tom periodu prikupljen je 1,1 milion KM. Međutim, odlukom ministra iz 2011. godine tijelo je rasformirano, a do danas se ne odustaje od ideje da novac bude preusmjeren u budžet, a o čijoj raspodjeli će odlučivati Savjet ministara. Protiv ovog prijedloga su prevoznici koji ističu da bi ovaj novac trebalo da bude iskorišćen za pomoć transportnom i putničkom saobraćaju, koji je posebno pogođen epidemijom virusa korona ove godine.

Kako su “Glasu Srpske” objasnili iz Spoljnotrgovinske komore i Odbora prevoznika, taj novac bi trebalo da bude utrošen na pomoć prevoznicima i unapređenje usluga prevoza i transporta.

– U pitanju su naknade koje su dobrovoljno plaćali prevoznici, a ne administrativne takse, i zbog toga ta sredstva ne treba da završe u budžetu. Odbor je dao prijedlog da novac bude uložen u unapređenje transportnog sistema, odnosno nabavku softvera kojim bi poboljšali sistem raspodjele i distribucije bilateralnih i CEMT dozvola, kao i formiranje baze prevoznika, kao i unapređenje procesa usklađivanja međunarodnih i međuentitetskih autobuskih redova vožnje – istakli su iz Spoljnotrgovinske komore.

Predsjednik Odbora i direktor “Kombi transa” iz Ugljevika Jovo Cvijić kaže za “Glas Srpske” da prevoznici neće odustati od svojih zahtjeva, jer ta sredstva moraju da budu usmjerena prema onima kojima pripadaju i da se dijele na pošten način.

– Nema garancije da bi, u slučaju prebacivanja novca u trezor, on završio kod prevoznika i mi ne bismo mogli kontrolisati takve isplate. Poslije uvođenja većih akciza na gorivo, brojnih nameta, ovo je posljednja u nizu odluka kojom žele da budu prevareni ljudi iz ove branše. Oni naše dobrovoljne naknade žele da iskoriste da pokrpaju rupe u budžetu koje su nastale. Tako su nam pričali da će od akciza praviti autoputeve, a mislim da ne postoji nijedan milimetar autoputa koji je izgrađen iz tih sredstava – ističe Cvijić.

S njim je saglasan i potpredsjednik odbora Ibrahim Kerla iz “Centrotransa” koji u izjavi za naš list kaže da ovo predstavlja faktički krađu koju Savjet ministara, odnosno dva ministarstva žele da učine prema prevoznicima.

– Godinama smo uplaćivali sredstva na taj račun, a nemamo nikakve podatke koliko para se na njemu nalazi, na šta su sredstva trošena i sada još žele da ta sredstva uplate u budžet. Iako nam obećavaju da će to biti iskorišteno da se pomogne prevoznicima, mi ne bismo imali mogućnost u tom slučaju da na to utičemo i, faktički, to je kao da su nam gurnuli ruku u džep i uzeli naš novac – rekao je Kerla.