Nova zabava ultra bogatih su super jahte: Bezos lider u industriji koja se zahuktava

16.05.2021. | 16:34

U svijetu ultra bogatih “takmičenja” ima na dnevnom nivou, ma koliko novca da imaju. Tako je vijest da je vlasnik Amazona, Džef Bezos, kupio novu super jahtu – oživjela interesovanje za ovaj vid plovila, koje je definitivno ultimativni statusni simbol.

Bezos očigledno ne voli samo kopno, već ima “opake planove” vezane i za svemir, ali i vodeni svijet. Stručnjaci kažu da industrija super jahti godinama cvjeta, a ništa se značajno nije poremetilo ni tokom 2020, odnosno globalnog usporavanja. Štaviše, cilj je bio biti izolovan, u prirodi, daleko od grada.

Od 2017, Bezosovo lično bogatstvo se otprilike udvostručilo, a posebno prošle godine – kada je, usljed karantinskih mjera, e-trgovina doživjela bum. Ultra bogati su nastavili da se bogate, a brodogradilišta da proizvode mega jahte za koje stručnjaci kažu da su sve veće, kako dobijaju na popularnosti.

Brokeri kažu, a piše BBC, da je 2020. godine prodato više jahti nego ikada ranije, a 2021. bi trebalo da sruši rekorde prodaje. Bezosovo novo plovilo, od 127 metara, gradi firma “Oceanco” u Holandiji, prema podacima kojima raspolaže Blumberg.

Procjenjuje se da košta oko 500 miliona dolara, što je “kap u moru” za najbogatijeg čovjeka na svijetu, čije je bogatstvo u jednom trenutku skočilo 13 milijardi dolara samo u jednom danu tokom 2020. Njegova procjenjena neto vrijednost sada iznosi skoro 200 milijardi dolara.

U ovu cijenu nije uključena manja “jahta za podršku” koju Bezos takođe planira da kupi, a koja treba da ima “pistu” za slijetanje helikoptera. Glavna jahta nije u stanju da podrži heliodrom zbog tri jedrenjaka na palubi. Očekuje se da će manja jahta imati i luksuzni gliser, automobil, a vjerovatno čak i podmornice.

Za ovakav brod, u prosjeku je potrebno 5 godina gradnje, a super jahta u posjedu Džefa Bezosa trebalo bi da bude gotova sljedećeg mjeseca. BBC piše da se ona predstavlja kao tajni projekat, poznat samo kao Y721.

Kako napreduje industrija i ko su kupci?

Inače, ne postoji zvanična definicija super jahte (u odnosu na običnu jahtu), ali u industriji taj termin se generalno odnosi na jahtu dugu više od 22 metra. Neki se, međutim, ne slažu sa tim i tvrde da super jahta mora da ima barem 60 metara. Brokeri su uveli i naziv “giga jahta”, za onu koja dužinom prelazi 91 metar.

Industrija luksuznih jahti brzo raste u posljednjih 20 godina. Prema američkom Nacionalnom udruženju pomorskih proizvođača, prodaja brodova dostigla je 13-godišnji maksimum 2020. godine, što odražava trend izolacije i okretanja vodi tokom karantina.

Sem Taker iz “VesselsValue” kaže da je tržište jahti trenutno usijano. Ipak, rezervisano je samo za one sa dubokim džepom. Brodove često kupuju korporacije, a zatim ih iznajmljuje vlasnik kompanije, što otežava pouzdano određivanje koje jahte u čijem su vlasništvu.

Dodaje da je “privatnost suština posjedovanja jahte”. Takođe se spekuliše da Mark Zakerberg i Bil Gejts imaju jahte. Zanimljivo je da se takve informacije drže u tajnosti dok je, recimo, opšte poznato da bogati i slavni imaju vozne parkove i privatne avione. Intima se čuva, navodi se, iz bezbjednosnih razloga.