Nova era za model: Audi Q8 e-tron krenuo sa proizvodnjom u Briselu

15.12.2022. | 21:46

Dana 14. decembra prvi Audi Q8 e-tron je sklopljen na proizvodnim trakama u fabrici u Briselu.

Ovaj početak označava novu eru za top model u Audi ponudi električnih SUV vozila. Fabrika je uzor održive proizvodnje od početka proizvodnje Audija e-tron. Od 2018. godine isporučeno je oko 160.000 jedinica prvog Audi električnog modela.

Član Audijevog odbora za proizvodnju i logistiku Gerd Voker naglašava važnost novog vrhunskog modela marke: “Sa svojom povećanom efikasnošću i dometom, kao i svojim izoštrenim dizajnom, novi Audi Q8 e-tron je snažna izjava za elektromobilnost.”

Voker takođe ističe izvanrednu ulogu mjesta u Briselu kao pionira održive proizvodnje: “Brisel je obavio vrijedan pionirski posao. Učimo iz našeg iskustva izgrađenog kroz isporuke od oko 160.000 vozila širom svijeta. Kao sljedeći korak, iskoristićemo ovo iskustvo za povećanje proizvodnje baterija u Ingolštatu. Postrojenje za sklapanje baterija u Briselu ima ključnu ulogu za cijelu Grupu.”

Izvršni direktor Audija Brisel, Voker German ističe: “Izrada Audija Q8 e-tron zahtjevaće više od cijele naše infrastrukture. Iznad svega, naš tim strastvenih zaposlenih okupio se da bi napravio ovaj automobil.”

Audi Q8 e-tron do kupaca u Evropi i Sjedinjenim Državama stiže kao sertifikovani neto ugljenično neutralni automobil.

Između ostalog, Audi Brisel je u krug fabrike, koji pokriva 107.000 kvadratnih metara, instalirao jedan od najvećih fotonaponskih sistema u regiji. Sistem svake godine proizvede oko 9000 megavat sati energije iz održive energije. To je dovoljno za punjenje oko 90.000 Audi Q8 e-tron jedinica i smanjenje emisije ugljenika za 1.881 tonu. Firme koje isporučuju baterije su obavezne da za proizvodnju koriste samo obnovljive izvore energije, prenosi “AutoBlog”.

Oznake: Brisel