“Nova banka” postala novi vlasnik: Završen postupak restrukturiranja “Sberbank” a.d. Banjaluka

04.05.2022. | 14:09

Proces prodaje akcija “Sberbank” a.d. Banjaluka i prenos vlasništva završen, i od danas je novi vlasnik “Sberbank” a.d. Banjačuka postala “Nova banka” a.d. Banjaluka, saopštila je Agencija za bankarstvo RS.

Kako se u saopštenju navodi završnim korakom procesa restrukturiranja “Sberbank” a.d. Banjaluka, “Nova banka” a.d. Banjaluka postaje njen novi vlasnik, a za “Sberbank” a.d. Banjaluka okončava se status banke u procesu restrukturiranja.

“Ubijeđeni smo da se nastavlja potpuna sigurnost i kontinuitet poslovanja ‘Sberbank’ a.d. Banjaluka”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, posebno treba istaći da su pravovremenim djelovanjem svih interesnih strana u samom procesu postignuti najvažniji ciljevi, a to su očuvanje stabilnosti finansijskog sistema Republike Srpske i zaštita sredstava klijenata i deponenata.

U saopštenju se podsjeća da je Agencija preduzela je ključne aktivnosti iz svoje nadležnosti, definisane Zakonom o bankama i Zakonom o Agenciji, te pokrenula postupak restrukturiranja nad “Sberbank” a.d. Banjaluka, a na osnovu Odluke o pokretanju postupka restrukturiranja nad Bankom.

“Sprovedenom analizom stanja, utvrđeno je da se restrukturiranjem Banke postižu svi pojedinačni ciljevi restrukturiranja, gdje se posebno ističu zaštita deponenata, zaštita sredstava i druge imovine klijenata, te izbjegavanje većeg štetnog uticaja na finansijsku stabilnost, uključujući i njegovo širenje na tržišnu infrastrukturu, te održavanje tržišne discipline”, dodaje se u saopštenju.

U navedenom procesu, kako se dodaje, cijeneći sve mogućnosti date Zakonom, na osnovu svih analiziranih i dostupnih opcija, usvojen je plan restrukturiranja kroz prodaju akcija, a na osnovu ponude dostavljene od strane “Nova banka” a.d. Banjaluka.