Noćna mora za stanovnike: Evo šta je Amerikancima najveći problem

22.05.2024. | 21:36

Inflacija je mučila američka domaćinstva i u 2023. godini, čak i kad su cjenovni pritisci popustili, pokazalo je godišnje istraživanje američke centralne banke.

Većini Amerikanaca finansijska situacija nije se promijenila u 2023., ali roditelji su zabilježili osjetno pogoršanje, pokazala je anketa sprovedena među 11 hiljada odraslih Amerikanaca u oktobru prošle godine.

Približno 72 odsto ispitanika ocijenilo je u oktobru lani ličnu finansijsku situaciju u najmanju ruku dobrom, pokazalo je godišnje istraživanje FED-a o finansijskom stanju i odlukama domaćinstava.

Time je njihov udio osjetno smanjen u poređenju s 2021. godinom, za šest postotnih bodova, skliznuvši na najniži nivo od 2016. U odnosu na 2022. manji je za jedan postotni bod.

Udio roditelja koji su u najmanju ruku dobro finansijski stajali smanjen je pak za pet postotnih bodova, i to u odnosu na 2022. godinu, spustivši se na 64 odsto, najniži nivo od 2015. kada je počelo prikupljanje podataka.

Inflacija je Amerikancima i dalje najveća finansijska briga, pokazalo je istraživanje. Tako se njih 65 odsto požalilo da su im visoke cijene pogoršale situaciju, iako se potrošačka inflacija više nego prepolovila, skliznuvši ispod četiri odsto u vrijeme kada je istraživanje sprovedeno, s oko devet posto sredinom 2022. godine.

Trećina ih je rekla da su mjesečni prihodi njihovih porodica porasli u protekloj godini, a 38 odsto da im je i potrošnja porasla, pokazala je anketa.

Približno 63 odsto odraslih reklo je da bi hipotetske hitne troškove od 400 dolara mogli pokriti gotovinom i njenim ekvivalentom. Time je njihov udio ostao nepromijenjen u odnosu na 2022. godinu, ali je manji od rekordnih 68 odsto u 2021.

Pokrivanje troškova iznajmljivanja stana bilo je prošle godine veći izazov nego godinu ranije, s obzirom na to da je 19 odsto podstanara reklo da su kasnili sa stanarinom u nekom trenutku. U 2022. njihov udio iznosio je 17 odsto.

Troškovi iznajmljivanja rasli su daleko brže od potrošačkih cijena u cjelini pa je tako prosječna mjesečna stanarina lani porasla za 10 odsto, na 1.100 dolara, navodi se u istraživanju, prenosi “Index”.

Oznake: Inflacija, Problemi, SAD