Njemačka firma obustavlja ugovorenu proizvodnju kornišona u BiH

16.12.2023. | 07:57

Njemačka firma “Karl Kine” obustavlja ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u BiH, čime će stotine njihovih kooperanata ostati bez posla i prihoda.

Iz pomenute firme saopštili su da su tu odluku donijeli iz ekonomskih razloga, nakon nekoliko godina pada proizvodnje u regionu, te istakli da proizvodno-poslovni objekat u Kozarskoj Dubici, koji je otvoren 2018. godine, prestaje sa radom 29. februara iduće godine.

– Količina nabavljena sa lokacije u Kozarskoj Dubici putem ugovorene proizvodnje čini malu količinu godišnje potrebe firme “Kine” za krastavcima. Ubuduće će firma sirovine iz BiH balansirati preko drugih međunarodnih lokacija – dodaje se u saopštenju u kojem stoji da su kooperanti firme, njih 260 iz 15 lokalnih zajednica u BiH, mahom iz Republike Srpske ove godine isporučili više od 1.000 tona krastavaca.

Iz njemačke firme su naglasili kako su svjesni da su planirane promjene bolne za kolege, ali i da su za njih neophodne kako bi održali konkurentnost na tržištu i osigurali poslovanje u budućnosti.

– Ugovorenu proizvodnju krastavaca kornišona u BiH pokrenuli smo 2015. godine sa ciljem proizvodnje više od 2.500 tona godišnje. Međutim, uzgoj je posljednjih godina opao i nije dovoljno konkurentan u poređenju sa međunarodnim portfoliom firme. Planiranim promjenama biće obuhvaćeno 30 radnih mjesta, o čemu su radnici ranije obaviješteni. Stvorićemo rješenja prilagođena njima – naveli su iz ove firme.

Gordana Blagojević iz Kozarske Dubice dugi niz godina bila je kooperant ove njemačke firme, ali je proljetos odustala od proizvodnje zbog niza negativnih faktora iako je, kako kaže, posao bio finansijski isplativ.

– Postalo je prenaporno jer smo suprug i ja sami radili, nismo imali potrebnu radnu snagu. S druge strane, sve ekstremnije vremenske nepogode su nam mnogo otežavale proizvodnju. Zemlja je ovdje niska i hladna, sadnice mnogo propadaju, naročito kod učestalih kiša. Dozvoljavali su sve manje tretiranja pa su usjeve napadale bolesti tako da je roda bilo sve manje – rekla je Blagojevićeva i dodala da su od proizvodnje odustale i mnoge njene komšije koji su takođe bili kooperanti ove firme.

Predsjednik Udruženja povrtara RS Darko Ilić kaže za “Glas Srpske” da odluka njemačke firme pokazuje da u poljoprivredi ništa nije dugovječno.

– Ovo nije prvi put da su obustavili otkup. I ranije su to uradili. Čim se dese veći lomovi na tržištu oni jednostavno odustanu i svi višegodišnji dogovori padaju u vodu. Odluka koju su donijeli porazna je za skoro 300 domaćinstava koji su živjeli od te proizvodnje i prihoda koje su ostvarivali – rekao je Ilić.

On je dodao da je povrtarima u Srpskoj, generalno gledano, izuzetno teško da se nose sa inostranom konkurencijom.

– Naše tržište preplavljeno je povrćem iz Turske koja ima sopstvenu proizvodnju mineralnog gnojiva koje smo mi prethodnih godina plaćali 2.000 KM za tonu, a tamošnji proizvođači 200-300 evra – kazao je Ilić.

Rizik

Darko Ilić ističe da se povrtarstvom bavi 35 godina, a da nijedan proizvodni ciklus nije bio isti.

– Jedne godine radim u gubitku, a sljedeće recimo ostvarim veću dobit i tako je non-stop. To mnoge proizvođače, naročito mlade, pokoleba pa odustanu od poljoprivrede. Rizik i nesigurnost tjera ljude iz ovog posla – kazao je Ilić.