Njemačka centralna banka upozorila: Idemo u recesiju

24.11.2022. | 14:59

Njemačka privreda kliznuće u recesiju u zimskoj polovini godine nakon neočekivanog rasta aktivnosti u ljetnom tromjesečju, upozorila je centralna banka. Privreda je u razdoblju od jula do septembra poraslo 0,3 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, prema preliminarnoj procjeni statističkog ureda, zahvaljujući dobrim rezultatima uslužnog sektora nakon ukidanja većine pretpandemijskih ograničenja, napomenuo je Bundesbank.

U zimskoj polovini godine aktivnost će se vjerovatno smanjiti, procjenjuju, naglasivši da troškovi energije i neizvjesna opskrba predstavljaju težak teret za kompanije. Slabljenje svjetske privrede očitovaće se u njemačkom izvozu iako popunjene knjige narudžbi i ublaženi problemi u nabavnim lancima donekle amortiziraju smanjenu potražnju, pišu agencije.

Visoka inflacija koči ličnu potrošnju, a time i aktivnost u uslužnim kompanijama u direktnom kontaktu s građanima, upozoravaju. “Inflacija bi mogla ostati dvoznamenkasta i nakon prijelaza u novu godinu”, procjenjuje Bundesbank u mjesečnom izvještaju, objavljenom u srijedu.

Podizanjem plata rastu cijene

Državna podrška građanima s visokim računima plina ublažiće teret u decembru, ali još nije jasno u kojoj će se mjeri to odraziti na službeni izračun cijena, a time i na stopu inflacije, naglašavaju. U oktobru inflacija se popela na 10,4 odsto i prvi se put od 50-ih godina prošlog vijeka izražava dvoznamenkastim brojem.

Dodatni poticaj inflaciji mogla bi biti spirala koja nastaje nakon što rast cijena rezultira podizanjem plaća, a više plaće snažnijim rastom cijena. Sindikati i kompanije u posljednje vrijeme dogovaraju sve veća povećanja plaća, bilježe.

Tako sindikat radnika u javnom sektoru i službenika u saveznoj upravi i lokalnoj samoupravi traži povećanje plaća za 10,5 posto u idućih 12 mjeseci. Iako zahtjevi za tako veliko povećanje plata vjerojatno neće biti prihvaćeni, pojačan je rizik pokretanja spirale, zaključili su.

 

Oznake: Njemačka, Recesija