Niža u odnosu na prethodni mjesec: Prosječna plata u julu 1.257 KM

15.09.2023. | 17:17

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom U Federaciji BiH /FBiH/ u julu iznosila je 1.257 KM i nominalno je niža za 0,4 odsto, a realno niža za 0,1 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom u julu nominalno je viša za 12 odsto, a realno viša za devet odsto, podaci su Federalnog zavoda za statistiku.

Najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate u julu u odnosu na juni zabilježeno je u prevozu i skladištenju i to za 3,2 odsto, zatim u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija za 2,3 odsto, te u djelatnosti zdravstvene i socijalne zaštite za 2,1 odsto.

U istom periodu najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u stručnoj, naučnoj i tehničkoj djelatnosti i to za 6,5 odsto, zatim u finansijskoj i djelatnosti osiguranja za 6,1 odsto, te u trgovini na veliko i na malo, popravci motornih vozila i motocikala za 1,9 odsto.