Nije potrebno iskustvo, samo je jedan uslov: Za ovaj posao plata skoro 5.000 KM

12.10.2023. | 12:21

Tokom pandemije korona virusa potražnja za dostavljačima je “eksplodirala” a taj trend se nastavlja i sada.

Postoje brojni oglasi u kojima se traže dostavljači hrane, ali i namještaja, materijala, robe široke potrošnje. Ipak su i dalje ubjedljivo najtraženiji i najbolje plaćeni u Srbiji su dostavljači hrane. To se može zaključiti i iz oglasa za posao u kome poslodavac za dostavljače hrane daje platu do 300.000 dinara, odnosno skoro 5.000 maraka.

Kako se navodi, od potencijalnog kandidata se ne traži radno iskustvo, nisu potrebne nikakve posebne vještine, pa čak ni Si Vi nije obavezan.

Jedini uslov je da budući radnik ima svoje vozilo, automobil, motor ili bicikl.

Poslodavac budućem zaposlenom osim zavidne plate koja iznosi od 60.000 do 300.000 dinara (1.000 do 5.000 KM) nudi i fleksibilno radno vrijeme, i rad u tri smjene.

Praksa pokazuje da visoke plate nisu više sinonim za stepen obrazovanja. To svakodnevno potvrđuje veliki broj oglasa, gdje se bukvalno bez školske spreme nudi zarada od nekoliko hiljada evra.

U prilog tome je i nedavni oglas na portalu u Srbiji za pronalazak posla, gdje je poslodavac za poziciju dispečera ponudio mjesečnu zaradu do 5.000 evra.

Zaradu “tešku” i više od 2.000 evra mogu imati frizeri, kozmetičari, kuriri, kuvari, pekari, električari, automehaničari i mnogi drugi. Prosječne plate za ova zanimanje kreću se oko 150.000 dinara, a u zavisnosti od kompanije, idu i do 220.000 dinara.

U većini oglasa se navodi da je rad samo u prvoj smjeni, da su mogući bonusi, a poslodavci često obezbjeđuju i smještaj.

Međutim, mnoge zanatlije tvrde da samostalno mogu da zarade i mnogo više od plate koju im nudi poslodavac, te se većina njih odlučuje da radi samostalno, ili čak i u firmi i privatno, piše “Mondo”.