Nije baš sve tako crno: Korona virus donio i uštede

17.08.2020. | 18:56

Rad na daljinu uzrokovan virusom korona znači da njemačka administracija više ne mora da razmatra mogućnost preseljenja cjelokupne savezne administracije iz Bona u Berlin, rekla je danas njemački ministar ekologije Svenja Šulc.

“Virus korona je pokazala da je digitalno oruđe efikasno i da je rad administracije moguć putem video-konferencije”, rekla je za list Rajniše post Šulcova koja je član Socijaldemokratske partije (SPD) iz vladajuće koalicije sa konzervativcima kancelara Angele Merkel.

Bon je bio savezna prestonica Zapadne Njemačke tokom hladnog rata. Neposredno poslije ujedinjenja dvije Njeamčke 1990. godine donijeta je odluka da Berlin bude sjedište administracije.

Međutim, u skladu sa Zakonom iz 1994. godine ili “Zakon Berlin/Bon” sva ministarstva mogu da imaju kancelarije u oba grada, a pojedina poput zdravlja i odbrane te ekologije zadržavaju svoja sjedišta u Bonu.

Bundestag se prebacio u Berlin 1999. godine i više hiljada članova osoblja je ostalo u staroj prijestonici. Do kraja 2015. godine oko 37 odsto službi administracije bilo je u Bonu.

Prema podacima saveznog Ministarstva finansija ova podijela kancelarija poreske obveznike košta najmanje 8,6 miliona evra godišnje.

Pandemija je donijela promjene i primjera radi, tokom 2018. godine izvršeno je 18.730 poslovnih putovanja između Bona i Berlina od čega dvije trećine avionom.

U martu prošle godine izvršena su 352 poslovna leta između Bona i Berlina, ali u martu ove godine na početku pandemije, obavljena su samo 42 leta.

Stoga su pojedini poslanici pozvali na puni preseljaj saveznih ustanova u Berlin iz ekoloških razloga, ali je Šulcova zbog nedavnog smanjenja broja letova istakla da “ne vidi razlog da bilo ko govori o prelasku iz Bona u Berlin”.