Niger obustavio izvoz uranijuma i zlata u Francusku: Nisu nam potrebni

31.07.2023. | 18:06

Nove vlasti Nigera obustavile su izvoz uranijuma i zlata u Francusku, javio je Bi-Bi-Si.

“Imamo uranijum, dijamante, zlato, naftu, a živimo kao robovi? Nisu nam potrebni Francuzi za našu bezbjednost”, prenosi arapski list “Mehr” saopštenje jednog od učesnika pobune.

Niger je sedmi najveći proizvođač uranijuma na svijetu, a francuski mediji navode da isporučuje 15 do 17 odsto uranijuma koji se koristi za proizvodnju električne energije u francuskoj.

Francuske vlasti još nisu donijele odluku o evakuaciji svojih državljana iz Nigera, gdje je prošle nedjelje izveden vojni puč, izjavila je ranije šefica francuske diplomatije Katarin Kolona.

Ona je navela da se u Nigeru nalazi 500-600 Francuza.

Španija i Njemačka odlučile su ranije da obustave saradnju sa Nigerom. Francuska je suspendovala programe finansijske podrške Nigeru do obnove ustavnog poretka u toj afričkoj zemlji, saopštilo je ranije francusko Ministarstvo spoljnih poslova, prenio je “Sputnjik”.

Pobunjenici u Nigeru su 26. jula objavili da smjenjuju Muhameda Bazuma sa mjesta predsjednika zemlje. Zatvorili su granice, uveli policijski čas, suspendovali Ustav i zabranili političko djelovanje stranaka.

Oni su 28. jula saopštili da je šef države postao general Abduraman Tijani. Tokom puča on je predvodio predsjedničku gardu, čije su jedinice pritvorile Bazumu.