Niče nova poslovna zona kod „Jelšingrada“, u Ramićima 15 investitora

31.01.2019. | 14:12

Sa početkom predstojeće građevinske sezone, počeće uređenje građevinskog zemljišta za novu poslovnu zonu kod „Jelšingrada“, kako bi na ljeto bila spremna za ulazak prvih investitora, potvrđeno je u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje.

Ovih dana uspješno je okončana javna nabavka i izaban je izvođač radova ovog posla, vrijednog oko 80.000 KM.

Načelnik Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Radenko Laketić kazao je da će izvođač biti uveden u posao čim to dozvole vremenske prilike, kako bi lokacija bila pripremljena za prodaju i spremna za ulazak prvih investitora u drugoj polovini ove godine.

Prema njegovim riječima, i za ovu novu poslovnu zonu, Grad će izgraditi svu neophodnu infrastrukturu.

-Parcele ćemo ponuditi investitorima putem javnih licitacija, kao što je bio slučaj i u Ramićima. Prioritetni sektor za investiranje biće privredna djelatnost – kazao je Laketić.

U planu je da se nova poslovna zona prostire na dvije lokacije površine od 2,4 i 2,8 hektara, a adut će joj biti atraktivna lokacija, s obzirom na blizinu autoputa, pruge i međunarodnog aerodroma.

U isto vrijeme, u okviru nastavka ulaganja Poslovne zone u Ramićima u planu je izgradnja potrebne infrastrukture kako bi ovaj prostor bio što uređeniji i investitori dobili što bolje uslove za rad. Grad planira, ove godine, u razvoj zone u Ramićima uložiti 400.000 KM.

S tim ciljem, uskoro će se ući u uređenje korita potoka Glogovac u zoni u Ramićima. Planirano je čišćenje i betoniranje ovog kanala, kako bi se maksimalno zaštitili investitori koji su uložili značajna sredstva za opremanje lokacija i nabavku opreme.

Osvrćući se na prošlogodišnji rad zone u Ramićima, Laketić je istakao da su zabilježena značajna ulaganja odnosno da su u zonu ušla tri nova inestitora dok je šest njih započelo realizaciju svojih aktivnosti.

Tokom 2018. godine prodajom pokretne i nepokretne imovine iz Poslovne zone Ramići, pribavljanjem pisanih ponuda i usmene licitacije, ostvareni su prihodi u iznosu od 1.46 miliona KM.

Prema podacima iz Poslovne zone, na ovoj lokaciji trenutno je aktivno 15 investitora koji su u različitim fazama kako izgradnje svojih privrednih objekata, tako i otpočinjanje proizvodnih procesa.

Prema raspoloživim podacima, investitori su do sada u izgradnju novih i sanaciju postojećih objekata uložili 7.8 miliona KM. Ukupan iznos investicija u opremu iznosi 1.28 miliona KM, a ukupan broj zaposlenih je 82.

Na ponudi investitorima, uz tri slobodne parcele koje će biti spremne tokom godine, u ovoj zoni je i velika proizvodna hala sa pripadajućim zemljištem i elektro-mašinskom opremom, procijenjene vrijednosti oko sedam miliona KM.

Ramićka ulica

Na narednom skupštinskom zasjedanju, pred odbornicima će se naći prijedlog da se ulica u Poslovnoj zoni u Ramićima nazove Ramićka ulica.

 

Izvor:(banjaluka.rs.ba)