Ni duvan se više ne isplati: Posadiće se, ali berba pod znakom pitanja

18.03.2022. | 10:37

Iz Zemljoradničke zadruge  “Slatinka” iz Slatine kod Šamca najavljuju da će ovih dana početi ugovaranje proizvodnje duvana sa kooperantima uprkos skupom repromaterijalu, niskim podsticajima i nedostatku ekonomske računice.

Direktor ZZ “Slatinka” Petar Ilišković rekao je da do posljednjeg momenta nisu znali da li da uopšte ugovaraju prizvodnju duvana ove godine.

On je naveo da je u razgovoru sa kooperantima saznao da će ove godine skoro svi đubrenje prepoloviti i tražiti zemljišta na kojima nije bio duvan da bi sjetva mogla nekako uspjeti.

“Svi kažu posadićemo da se održi proizvodnja, ali ne znaju da li će brati duvan. I to je realna pretpostavka koja zavisi od cijene gasa i radne snage koja je isto tako najavila poskupljenje”, rekao je Ilišković.

On je naglasio da je žalosno što je pred gašenjem proizvodnja koja ima stogodišnju tradiciju.

Proizvođač duvana Savić Milan iz Gajeva namjerava da posadi tri hektara duvana što je za 50 odsto manje nego prošle godine.

“Osim brojnih problema, otkupne cijene su nikakve. Sadim zbog tradicije i ljubavi, ali računice nema. Ugovoriću proizvodnju sa ZZ `Slatinka`. Ako nastave poskupljivati repromaterijal naš proizvod ostane isti, ugasiće se proizvodnja”, rekao je Savić.