Nezadovoljni uvoznom politikom: Hrvatski farmeri se pridružili protestima FOTO

19.02.2024. | 14:38

Nakon protesta poljoprivrednika širom većih evropskih gradova, protest je održan i u susjednoj Hrvatskoj kad su kolone traktora uočene na putevima u Đakovu i Čakovcu.

Okupljanje poljoprivrednika je počelo jutros u 9 sati u Čakovcu, a kolona traktora je u 11.30 krenula u protestni obilazak ovog grada.

Kako su poručili organizatori, najviše ih pogađa uvoz poljoprivrednih proizvoda iz trećih zemalja, što je, smatraju, uništilo domaće tržište.

Naime, poljoprivrednici su najavili protest zbog stanja u poljoprivredi i u znak podrške njemačkim poljoprivrednicima.

Poljoprivrednici s područja Đakova protestovali su s nešto više od 50 traktora na Trgu dr. Franje Tuđmana, nezadovoljni nacionalnom i evropskom poljoprivrednom politikom.

Na osnovu riječi organizatora Matije Brlošića, protest se organizuje zbog aktuelnog trenutka u domaćoj poljoprivredi koji je pretrpan problemima, ali i kao znak podrške protestima njemačkih poljoprivrednika.

“Protest se organizuje zbog svih problema koji proističu iz Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i poljoprivredne politike Evropske unije i, u prvom redu, zbog nezadovoljstva načinom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu, uvoznom politikom i ostalim”, rakao je organizator Brlošić, prenosi Klix.

Oznake: Farmeri, Hrvatska